Nagyvilág

Sikkasztással vádolják Julija Timosenkót

Félmilliárd dollár elsikkasztásával vádolja három könyvvizsgáló cég a volt miniszterelnököt és kabinetjét.

Csaknem félmilliárd dollárt sikkasztott el Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök kormánya három amerikai könyvvizsgáló cég frissen közzétett jelentése szerint – tudta meg az Associated Press hírügynökség. A könnyvizsgálókat Viktor Janukivocs elnök kabinetje bízta meg a részletek feltárásával.

A revizorok megállapították, hogy a Timosenko-kormány csalást és pénzmosást követett el, amikor cukrot, vakcinát vásárolt, drága külföldi autókat importált, és szén-dioxid-kvótákat adott el más országok számára.

Visszautasította a vádakat, az amerikai könyvvizsgáló cégek tevékenységét pedig inkompetensnek nyilvánította Julija Timosenko egyik legfőbb szövetségese. Hrihorij Nemiria az AP-nek úgy fogalmazott: az eredmények mögött nyilvánvalóan politikai motivációk húzódnak.

A Timosenko kabinet tevékenységét 2008 és 2010 között vizsgáló kimutatás többek között megállapította, hogy a kormány 140 millió dollárt költött német kisbuszokra, melyeket az egészségügyi minisztérium számára igényeltek, de végül Timosenkó mozgó kampányhirdetéseire használták őket. Egy neve elhallgatását kérő magas beosztású kormányzati beosztott elmondta: a vizsgálat 2 millió dollárnak megfelelő összeget emésztett fel az állami költségvetésből.

Julija Timosenko volt a Vikrot Janukovics 2004-es győzelmét megkérdőjelező 2004-es ukrán narancsos forradalom legfőbb irányítója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik