Nagyvilág

Egymást engednék előre a chilei bányászok

Nagyon jó állapotban vannak a kimentésükre váró chilei bányászok, akik közül mindenki a másikat szeretné előre engedni - közölte vasárnap a chilei egészségügyi miniszter.

Közben a mérnökök a mentőjárat falának egy szakaszát erősítették, amelyet egy vizsgálat után gyengébbnek találtak.

“Nagyon jó állapotban vannak” – jelentette ki a chilei egészségügyi miniszter egy sajtótájékoztatón, a már több mint két hónapja a föld alatt rekedt bányászokról, akiknek kimentését várhatóan szerdán kezdik meg. Azt egyelőre még nem döntötték el, hogy pontosan milyen sorrendben hozzák fel a bányászokat. Erről már a vájárokkal is beszéltek, akik mindannyian kijelentették, hogy utolsónak szeretnék elhagyni a bányát, “megbecsülendő összetartásról, és odaadásról téve tanúbizonyságot” – jelentette ki a chilei egészségügyi miniszter.

A terv szerint először a legjobb állapotban lévő, erősebb bányászok közül hoznak fel párat a felszínre, őket követik a rosszabb egészségű emberek, majd a végén újra az erősebbek jöhetnek. A mentést várhatóan szerdán kezdik meg a 622 méter hosszú járaton át, egy külön erre a feladatra épített mentőkapszulával. A 33 bányász kimentése akár két napig is eltarthat.

A 33 bányász augusztus 5-én rekedt hétszáz méteres mélységben, miután az aranyat és rezet rejtő bánya főjárata beomlott. Sokáig azt sem lehetett tudni, hogy életben vannak-e. A mentőalakulatok fúrógépe augusztus 17-én érte el azt a helyet, ahol a bányászok meghúzták magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik