Nagyvilág

A volt külügyi biztos szerint Svájcnak be kellene lépnie az EU-ba

Svájcnak a következő évtizedben az EU tagjává kellene válnia - mondta a jelenleg 27 tagú közösség egykori külügyi biztosa, Benita Ferrero-Waldner.

A svájci Sonntag című lapban megjelent vasárnapi interjú alapján.

Ha Svájc nem is csatlakozik az unióhoz, akkor legalább el kellene fogadnia egy “együttműködési keretrendszert” az EU-val, amelynek tagállamai teljesen körbeveszik az országot- tette hozzá a politikus.

“Remélem, hogy Svájc tíz éven belül tagja lesz az EU-nak” – fogalmazott a korábbi osztrák külügyminiszter a svájci újságnak adott interjúban, hozzátéve: “úgy vélem, ez jó lépés lenne.”

Az uniós tisztségviselők már korábban szóvá tették, hogy Svájc különféle szerződéseken keresztül “terjeszkedik” a szabad munkavállalás, az oktatás, a határpolitika és a közlekedés területén. Azaz hasonló gazdasági előnyöket élvez, mint az uniós tagállamok, anélkül, hogy politikai elkötelezettséget vállalna, vagy részt venne a döntéshozatalban. A svájci állampolgárok azonban már több alkalommal is elutasították az uniós tagság, vagy egyáltalán a közelebbi politikai kapcsolat lehetőségét az Európai Unióval.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik