Nagyvilág

Pakisztán: támadás tartálykocsik ellen

Újabb üzemanyag-szállító NATO-tartálykocsikat borítottak lángba ismeretlen fegyveresek szombat hajnalban Pakisztán délnyugati részén.

Egy pakisztáni kormányilletékes elmondta: a támadók előbb tüzet nyitottak a mintegy 30 járműre, majd kisebb méretű rakétagránátokat lőttek ki rájuk. A tartálykocsik egy út menti étteremnél parkoltak Szibi városánál. A konvojt kísérő katonák egyike megsebesült.

Pakisztánon keresztül két út vezet Afganisztánba. Az egyik a Haibár-hágón át Pakisztán északi részén fekvő Torkham határvárosba és onnan tovább Kabulba. Ezen az úton lehet a legegyszerűbben az utánpótlást és a katonai eszközöket Afganisztánba eljuttatni. A torkhami határátkelőt a pakisztáni hatóságok azonban lezárták azt követően, hogy szeptember 30-án egy amerikai légitámadásban két pakisztáni katona életét vesztette. Az átkelőt azóta sem nyitották meg, annak ellenére sem, hogy az Egyesült Államok bocsánatot kért Iszlámábádtól a két katona halála miatt.

A másik út Beludzsisztánon keresztül halad, Saman határvárosba, majd a dél-afganisztáni Kandahárba. A szombat reggel megtámadott konvoj is ezen az útvonalon haladt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik