Nagyvilág

Elérték a bányászokat

Elérte az egyik fúrószerkezet a több mint két hónapja a föld alá rekedt chilei bányászok menedékhelyét, így napokon belül megkezdhetik a bányászok felhozatalát.

Autókürtök és szirénák zúgása, harsány füttykoncert hangzott fel a jó hír hallatán, miközben az aggódó családtagok könnyekben törtek ki a megkönnyebbüléstől.

Laurence Golborne bányaügyi miniszter jelentette be, hogy 33 nap után helyi idő szerint szombat reggel nyolc óra 5 perckor érte el az alagutat 58 centiméteres átmérőre kiszélesítő fúrófej a 622 méteres mélységet.

A 33 bányásznak azonban még legalább keddig kell várni ahhoz, hogy a felszínre emeljék őket. Előbb a mérnökök videokamera segítségével megvizsgálják, hogy az alagút fala kellőképpen egyenletes és stabil-e, vagy meg kell erősíteni több tonnás acélcsövekkel.

A döntés nem lesz könnyű. Az acélcső ugyan megakadályozhatja, hogy kövek szakadjanak ki és esetleg megrongálják a henger alakú, acélhálóból készült mentőkabint, amellyel a bányászokat egyenként felhozzák. Másrészt viszont nem tudnak egy bányászt sem megmenteni, ha az instabil bányában újabb nagyobb omlás következik be, és a cső maga is katasztrofális akadályt jelenthet.

“Egy csomó csővezetéket lehet leereszteni egy 600 méteres lyukba, amelyek több mint 150 tonnát nyomnak. És ez a szerkezet olyan helyzetbe kerülhet, hogy megakadályozhatja a mentőkapszula mozgatását. A döntést nem olyan könnyű meghozni” – mondta Golborne arra figyelmeztetve, hogy bár jelentős előrelépés történt, még egy embert sem mentettek ki.
Miután a mérnökök eldöntötték, hogy szükség van-e az alagút megerősítésére acélcsövekkel akár részben, akár egészében, áttérhetnek a tényleges mentésre. Ha minden jól megy, jövő héten kedden megkezdik az egész Chile által várt akciót: a bányászokat egyenként hozzák fel, egy-egy út pedig egy-másfél órát vesz igénybe. Ennek megfelelően másfél-két nap alatt mindenkit felhozhatnak, s a helyi gyors orvosi ellenőrzés után azonnal a copiapoi kórházba visznek mindenkit egészségügyi ellenőrzésre és megfigyelésre.

A bányászok augusztus 5-én földomlás következtében rekedtek a Chile északi régiójában, az Atacama-sivatagban található arany-és rézbányában. Három fúrószerkezet is dolgozott egymással párhuzamosan, közülük a denveri Jeff Hart által irányított fúró ért célba elsőként. “Nincs annál fontosabb, mint menteni, feltehetően 33 életet megmenteni. Nincs ennél fontosabb munka. Megtettük a magunkét, most a többieken a sor” – mondta Hart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik