Nagyvilág

Chile: 90 méter a szabadulásig

A feszültség egyre nagyobb, már csak 90 méter van hátra, hogy a mentőalakulatok elérjék a chilei bányászokat. Két héten belül akár az utolsó férfi is felszínre jöhet a több mint 600 méteres mélységből. A 33 bányász, akik hihetetlen lelkierőről tettek tanúbizonyságot, minden idők legdrámaibb bányakatasztrófájának áldozatai. Az FN felidézi a pokol 64 napját.

Minden hétvégén beszélhetünk vele, a legutóbb a szokásosnál jobb hangulatban volt – meséli Marcela, az 56 éves Omar Reygadas kislánya, aki három testvérével együtt a katasztrófa helyszínén sátorozik és várja a fejleményeket. Hetente mindössze nyolc perc telefonbeszélgetés jut, ez nem túl sok, hiszen négyen vagyunk, de mindig elmondjuk neki, hogy szeretjük és hiányzik, és megpróbáljuk jókedvre deríteni – írja a BBC-n vezetett online naplójában. Marcela és testvérei a pszichológus tanácsára nem mondanak részleteket a mentési munkálatokról, csupán annyit árulnak el, hogy hamarosan szabadulhat. A Remény Tábort katolikus szentek képeivel díszítették, a domboldalon pedig 33 chilei zászló lobog a bányászokért.

A kislány édesapja 32 társával együtt leghamarabb a szombati nap folyamán pillanthatják meg a mentőalakulatok első tagját. A bányászati miniszter ugyanakkor óva intett mindenkit az eufóriától. A fúrófejeket lehet, hogy cserélni kell, ami további pár nap csúszást jelenthet, ráadásul az sem világos még, hogy a 600 méteres vájatot meg kell-e erősíteni, vagy anélkül is fel lehet húzni rajta a mentőaknát. Akár négy-öt napig is eltarthat, mire a tényleges kimenekítés elkezdődhet. A szakemberek fejenként egy órát számolnak a felszínre hozatalra.
A tárnában rekedt 33 bányász felhúzására készített első kabint leemelik a teherautóról (fotó: MTI/EPA) Képgaléria!

A tárnában rekedt 33 bányász felhúzására készített első kabint leemelik a teherautóról (fotó: MTI/EPA) Képgaléria!

„ Nyugodtabbak és jobban irányításuk alatt tartják a helyzetet, mint mi itt a felszínen” –idézi a BBC Laurence Golborne bányászati miniszter szavait, aki szerint hihetetlen emberségről és férfierőről tettek tanúbizonyságot a túlélők. A helyzet azonban nem volt mindig ilyen reménykeltő.

Az egész augusztus 5-én kezdődött, amikor a Chile fővárosától 834 kilométerre, északra, Copiapó város közelében lévő bánya körülbelül 300 méter mélységben beszakadt. A szakemberek 17 nappal a tragédia után már szinte lemondtak arról, hogy bárki is túlélte a katasztrófát, amikor mégis sikerült kapcsolatot teremteni a bányászokkal. A 33 férfi egy hétszáz méteres mélységben található menedékhelyen húzta meg magát. Az volt a szerencséjük, hogy az ötven négyzetméteres helyiségben a túléléshez egy bizonyos ideig elegendő felszerelést és ivóvizet találtak. A szellőzőrendszeren keresztül pedigfriss levegőhöz jutottak, és egy munkagép akkumulátorainak segítségével világították meg a helyiséget, illetve töltötték fel fejlámpáikat.
A bolíviai Carlos Mamani fényképét tartja kezében felesége (fotó: MTI/EPA) Képgaléria!

Az egyik bányász, a bolíviai Carlos Mamani fényképét tartja kezében felesége a chilei bányakatasztrófa helyszínén (fotó: MTI/EPA) Képgaléria!

Augusztus 24-én sikerült először rádiótelefonos kapcsolatot létesíteni velük és egy kávéscsészényi szűk furaton keresztül gyógyszert, az életben maradásukhoz szükséges glükózt és a kiszáradásukat megakadályozó gélt juttattak le hozzájuk. A bányászoknak is sikerült külvilágnak üzenetet küldeni: egy papírra piros tollal azt írták, hogy jól vannak mind a 33-an. Az írásos üzenetet a mentők által lejuttatott fúrófejre erősítve küldték fel a felszínre. Szakemberek szerint a hőmérséklet a bányában 32-36 fokos lehet, a férfiak a tragédia óta 8-9 kilót is veszthettek a testsúlyukból.

A tragédia kapcsán a chilei kormány vizsgálatot indított a katasztrófa körülményeinek kivizsgálására azt követően, hogy a bányászati miniszter kijelentette: az omlást követő két napon valamennyi bányászt ki lehetett volna menteni, ha a fő szellőzőakna mellett ott lett volna a meneküléshez szükséges létra. A bányatulajdonosok minden felelősséget elhárítottak magukról.

A szakemberek jelenleg a felszínre hozatal részleteivel vannak elfoglalva. A bányaomlás óta eltelt két hónapban tanulmányozták a mélyben rekedt 33 chilei bányász egészségi állapotát és jellemét, s ennek alapján határozták meg a felhozatal sorrendjét. Még mielőtt azonban elkezdődik a bányászok felhozatala a közel 600 méteres mélységből, orvosok és mentési szakemberek ereszkednek le hozzájuk. Először a legtalpraesettebbeket, majd a betegeket, a legvégén pedig a fizikailag és lelkileg legerősebbeket fogják felszínre hozni a beomlott chilei bányából. Szakemberek szerint hatalmas lelki erőt igényel, hogy az 58 cm széles mentőaknával sikerüljön megtenni több száz métert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik