Nagyvilág

Holnapután elérhetik a chilei bányászokat

Először a legtalpraesettebbeket, majd a betegeket, a legvégén pedig a fizikailag és lelkileg legerősebbeket fogják felszínre hozni a beomlott chilei bányából - közölték a mentésben részt vevő illetékesek.

A bányaomlás óta eltelt két hónapban tanulmányozták a mélyben rekedt 33 chilei bányász egészségi állapotát és jellemét, s ennek alapján határozták meg a felhozatal sorrendjét. Még mielőtt azonban elkezdődik a bányászok felhozatala a közel 600 méteres mélységből, orvosok és mentési szakemberek ereszkednek le hozzájuk.

A kiszélesített mentőakna a tervek szerint szombatig éri el a bányászokat, s ezt követően 2-10 napon belül megkezdődhet a vájárok felszínre hozatala.

Az elsőnek olyan bányásznak kell lennie, aki képes kezelni azt a félelmet, amivel az ember a szűk aknában való haladáskor szembesül. A kiválasztottnak képesnek kell lenni arra is, hogy később elmagyarázza társainak, hogy miképpen lehetnek úrrá ezen a problémán.

Renato Navarro, a chilei haditengerészet tengeralattjáróinak parancsnoka elmondta, hogy elsőként a feladatra legalkalmasabb embert hozzák fel. Őt követik majd a betegek, a végére maradnak a legerősebbek. A parancsnok nem kívánta közölni a javasolt felhozatali sorrendet, mert az változhat, ha időközben valamelyik bányász megbetegedne. A kérdésben az orvosszakértők mondják ki az utolsó szót.

Fizikailag a legjobb állapotban Edison Pena bányász van, aki naponta tíz kilométert fut lent a tárna mélyén. A sorban egy cukorbetegségben szenvedő, majd egy magas vérnyomású bányász következne. Őket az idősebbek követnék. A végére maradnának azok, akik a legjobban képesek a félelmet leküzdeni a felszínre emelkedés közben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik