Nagyvilág

Tíz éve gyűri az USA Afganisztánt

Tizedik évébe lépett az afganisztáni háború csütörtökön: ebből az alkalomból a tálibok újra az ország elhagyására szólították fel a szövetségeseket. Az Afgán elnök a NATO tehetetlenségét emelte ki.

A tálibok az afganisztáni háború kezdetének kilencedik évfordulóján kiadott közleményükben azt állították, hogy jelenleg Afganisztán 75 százaléka fennhatóságuk alá tartozik. „A megszálló amerikaiak sok száz milliárd dollárt költöttek jogtalan háborújukra, több ezer katonát veszítettek, néhány tízezer egyenruhás megsebesült, és felszereléseikben is nagy kárt tettünk” – hangsúlyozták a felkelők.

A héten a NATO-erők veszteségei átlépték a kétezres határt: az AP amerikai hírügynökség szerint az észak-atlanti szövetség legalább 2004 katonát vesztett a háború kezdete óta. A felkelők csütörtökön megölték a NATO-erők egyik tagját az ázsiai ország északi részén, egy másik pedig egy nappal korábban halt meg egy pokolgépes támadásban. Velük együtt a katonai szövetség 15 tagjával végeztek már októberben.
„A NATO csapatai lassan már tizedik éve vannak Afganisztánban, de eddig még semmi látszatja nincs terrorizmus elleni harcuknak” – vetette a szövetségesek szemére Hamid Karzai afgán elnök múlt héten egy érzelmektől fűtött beszédében. „Fiaink nem tudnak iskolába járni a pokolgépes és öngyilkos merényletek miatt” – mondta

A Soros György által támogatott Open Society Foundations agytröszt csütörtöki beszámolója szerint az afgánok egyre nehezebben tűrik a nemzetközi haderő jelenlétét, és nem hiszik, hogy a lázadók lennének felelősek a legtöbb támadásért és a civil halottakért. Sokak szerint a külföldi csapatok szándékosan szítják az ellenségeskedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik