Nagyvilág

Putyint kritizáló újságíródiákok pózolnak egy naptáron

Valóságos naptárháború alakult ki 18 moszkvai újságíróhallgató között, akik Putyin miniszterelnök születésnapja kapcsán fejezték ki véleményüket az orosz vezetésről.

Hat letapasztott szájú, komor tekintetű orosz újságírótanonc pózol azon a naptáron, amelyet nemrég mutattak be Moszkvában – adta hírül a Guardian brit napilap. A diáklányok által kiadott naptár válasz arra a nemrég megjelent kalendáriumra, melyet 12 társuk készített Vladimir Putyin miniszterelnök 58. születésnapjára. Az ajándék naptáron tucatnyi lenge öltözetben lévő lány mosolyog, „Szeretünk, Vlagyimir, Boldog születésnapot Mr. Putyin” felirattal. Mindkét naptár alkotói a Moszkvai Egyetem újságíró szakos hallgatói.

Ki ölte meg Anna Politkovszkaját? – olvasható az ellennaptáron, amelyen formális fekete ruhába öltözve feszeng szájtapaszt viselve Jekatyerina Uljanova. A négy évvel ezelőtt éppen Putyin születésnapján meggyilkolt híres újságírónő a Kreml legkeményebb kritikusának számított, és ugyanott végezte tanulmányait, ahol a diáklányok.

Amikor megláttam a Putyint köszöntő naptárat, sokkot kaptam – fogalmazott Liz Mensikova, az ellen-naptár egyik kiötlője. Liz hozzátette: az emberek leringyózták az újságíró-tanulókat, így tennünk kell valamit. Egy másik tiltakozó mellett a „Mikor engedik szabadon Hodrokovszkíjt?” szlogen olvasható.

Putyin szóvivője Dmitrij Peskov elmondása szerint semmit sem tudott a második naptár megjelenéséről, és mindössze annyit fűzött hozzá a tiltakozó akcióhoz: a lányok remélhetőleg legalább annyira jól tanulnak, mint amilyen csinosak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik