Nagyvilág

Ukrán pánik a vörösiszaptól

Az ukrajnai médiában szerdán olyan hírek keltek szárnyra, hogy a Tiszán feljutva Ukrajnát is veszélyeztetheti a Veszprém megyében történt vörösiszap-ömlés, és Kárpátalján esetleg városokat kell kiüríteni.

Az ukrán hírközlő eszközök nagy teret szentelnek az ajkai timföldgyár területén hétfőn bekövetkezett környezeti katasztrófa következményeinek. A kijevi TSN tévécsatorna kedd esti hírműsorában egyenesen azt állította, hogy Kárpátalját is veszélyeztetheti a zagytározóból kikerült vörösiszap, ha bekerül a Tiszába.

A riportban megszólaltatott vegyész szakértő a vörösiszap jelentette veszély ismertetése során elmondta, hogy amennyiben a káros anyag eléri a Tiszát, akkor a folyó mellett található Csap, sőt Munkács lakosságát is ki kell telepíteni.

A hírt országszerte sok internetes hírportál átvette, és közülük több úgy tálalja, hogy Ukrajna és Kárpátalja felé közeledik a magyarországi vegyi katasztrófa, s akár városok kiürítésére is sor kerülhet. Igaz, minden híradásban megemlítik az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának kedden kiadott jelentését, amely szerint a nagy távolság és a földrajzi viszonyok miatt semmilyen veszélyt nem jelent Kárpátaljára nézve a Veszprém megyében történ vegyi katasztrófa.
Emlékeztetnek arra is, hogy a tárca operatív csoportot állított fel a magyarországi eset kapcsán, amely készen áll arra, hogy szükség esetén a helyszínen nyújtson segítséget, ha a magyar fél ezt kéri.

Az iszapkatasztrófa legfrissebb híreit ide kattintva éri el!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik