Nagyvilág

Európai repülőtereket fenyeget terrortámadás

Legkevesebb öt jelentős európai repülőteret fenyeget terrortámadás - állította hétfőn az ABC amerikai tévétársaság, egy névtelenséget kérő rendvédelmi forrásra hivatkozva. Az ABC informátorai már úgy tudják, hogy a Pakisztánban kiképzett terrorcsoportok már Európában vannak. Az Egyesült Államok, Japán, számos európai ország, s immár Ausztrália is figyelmeztette állampolgárait.

Az iszlamista támadók a forrás szerint feltehetően a termináloknak a biztonsági zónán kívüli területein, így a várótermekre terveznek lecsapni – állította a forrás. Az amerikai hatóságok attól tartanak, hogy Európában az 1985-ös római és bécsi terrortámadáshoz hasonló merényletek történhetnek.

Turisták, mint puha célpontok

Három és fél évtizeddel ezelőtt palesztin terroristák Bécsben és Rómában kézigránátokat dobtak és tüzet nyitottak a várakozó utasokra. A támadásban 19 ember – köztük egy csecsemő – életét vesztette és 140-en megsebesültek. A merénylet következtében rokkant meg Szegedi Molnár Géza előadóművész.

A hétfőn az ABC televízión keresztül közreadott figyelmeztetés egybecseng azzal a korábbi vélekedéssel, miszerint a terroristák a 2008-as, mumbai támadások mintájára “puha” célpontok, turisták által tömegesen látogatott helyek ellen akarnak támadást indítani. Mumbaiban a támadásnak 166 halálos áldozata és több mint 300 sebesültje volt.

Az Eiffel-torony is célpont

A Fox News csatorna két hírszerzési forrásra hivatkozva egyebek között a párizsi Eiffel-tornyot és a berlini Brandenburgi kapu közelében található Hotel Adlon luxusszállodát nevezte meg a potenciális célpontok között. A listán ott szerepel még a párizsi Notre Dame, a berlini Központi pályaudvar és az Alexanderplatz tévétornya is. A Fox egyik informátora szerint megerősítették a brit királyi család védelmét is.

A CNN korábban arról számolt be, hogy Németországban Ramstein és Kaiserslautern környékén a hétvégén kijárási tilalmat hirdettek az amerikai hadsereg és légierő ott állomásoztatott tagjai számára és ideiglenesen megtiltották számukra a támaszponton kívüli egyenruha-viselést. A ramsteini támaszpont őrzésében bevezették a második legszigorúbb, úgynevezett “Charlie” fokozatot.

Ausztrália is csatlakozott

Ausztrália is figyelmeztette kedden állampolgárait a terrortámadások veszélyére Európában, 30 országra vonatkozóan. Az ausztrál külügyminisztérium felülvizsgálta a szóban forgó országokra vonatkozó utazási tájékoztatóját, amelyben a tömegközlekedés és a turisták által gyakran látogatott helyszínek elleni terrortámadások veszélyére figyelmeztet.

Korábban az Egyesült Államok és Japán – illetve európai országok közül Nagy-Britannia és Svédország – adott ki hasonló figyelmeztetést.

Már folynak az előkészületek

Ugyancsak a CNN jelentette, hogy Hamburgból iszlám országokból származó uniós állampolgárok egy csoportja utazott Pakisztán törzsi területeire, hogy ott Európa elleni terrortámadást készítsen elő.

A nap folyamán arról is beszámolt az amerikai média, hogy egy amerikai rakétacsapás nyolc német állampolgárral végzett Pakisztánban. A híradásokból egyelőre nem derült ki, hogy a halottak közül volt-e valaki, aki az említett hamburgi csoporthoz tartozott.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium és az FBI vasárnap úgy tájékoztatta az amerikai települések rendvédelmi szerveit, hogy az Egyesült Államok területén a rendelkezésre álló információk szerint jelenleg nem fenyeget terrortámadás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik