Nagyvilág

Terrortámadásra számít Németország

Terrorfenyegetés miatt péntek éjszaka kijárási tilalmat rendeltek el a németországi Ramsteinben és a légi támaszpont környékén az amerikai hadsereg és légierő ott állomásozó, több ezer katonája számára - jelentette vasárnap a CNN.

Kaiserslautern körzetében az amerikai fegyveres erők tagjai számára utasításba adták, hogy péntek este hattól szombat reggel hatig ne viseljenek egyenruhát a bázis területén kívül. A támaszpont bázis védelmére ugyanerre az időszakra kihirdették a második legszigorúbb, úgynevezett “Charlie” fokozatot.

Noha a készültség szintjét szombaton alacsonyabbra csökkentették, az intézkedés célja annak értékelése volt, hogy milyen következményei lennének egy elhúzódó rendkívüli helyzetnek. A Charlie fokozatú készültség fenntartása egyébként komoly fennakadásokat okozna Ramstein működésében, mert előírhatja minden egyes, a bázisra tartó gépjármű átvizsgálását. (A támaszpontra naponta mintegy 21 ezer gépkocsi hajt be.)

A készültségi parancsot csütörtökön írta alá Mark Dillon dandártábornok, a ramsteini bázis parancsnoka – vagyis még három nappal azelőtt, hogy a washingtoni külügyminisztérium éberségre szólította fel az Európába utazó és az ott tartózkodó amerikai állampolgárokat.

A kijárási tilalom péntek este 11-től szombat reggel 5-ig tartott. Az egyenruha-viselési tilalom azokra vonatkozott, akinek halaszthatatlan feladata volt a támaszponton kívül. A biztonsági parancsok betartása kötelező volt, megszegői ellen eljárást kezdeményezhet a katonai törvényszék.

Az Európába telepített amerikai katonai létesítményekre vonatkozó biztonsági előírások az elmúlt napokban megváltoztak, igaz, több esetben csak ideiglenes jelleggel – tudta meg a CNN hadseregben és a légierőnél szolgálatot teljesítő forrásoktól. “A helyzet komoly” – mondta a hírtelevízió egyik informátora.

James Stavridis tengernagy, az Európában állomásozó amerikai erők parancsnoka vasárnap a Twitter- és a Facebook oldalán is jelezte, hogy az amerikai létesítmények biztonsági szolgálataihoz “számos, lehetséges terrortámadásokra vonatkozó jelentés érkezett.”

Stavridis az elmúlt napokban arra figyelmeztette az európai amerikai erők parancsnokait, hogy vizsgálják felül az amerikai erők és családtagjaik védelmére vonatkozó biztonsági előírásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik