Nagyvilág

Berlin: nincs közvetlen merényletveszély

A német belügyminiszter szerint nincs konkrét jele annak, hogy a közeli jövőben iszlamista terroristák merényleteket akarnának végrehajtani Németország területén.

Hétfő délután tartott tájékoztatóján Thomas de Maiziere hozzátette: mindazonáltal változatlanul fennáll a “nagyfokú absztrakt veszélyeztetés”, ezért a hatóságok minden jelzést vagy közvetett utalást nagyon komolyan vesznek, és kivizsgálnak.

A rendkívüli miniszteri tájékoztatóra annak nyomán került sor, hogy előzőleg az amerikai Fox hírtelevízió iszlamisták által tervezett németországi merényletekről adott hírt, a lehetséges célpontok között említve a magyar nagykövetséggel átellenben fekvő ötcsillagos Adlon szállodát, az Alexanderplatzon lévő tv-tornyot, valamint a főpályaudvart. De Maiziere szerint ezek a potenciális célok már egy tavalyi jelentésben is szerepeltek, így az amerikai híradásban nincs semmi új.

A szövetségi belügyminiszter hétfőn reggel tájékoztatást kért a berlini terrorelhárító központ főnökétől és a belbiztonsági szolgálatoktól. Ennek alapján úgy vélte, hogy “riadalomra egyelőre nincs semmi ok”.

Berlinben az utcakép hétfőn semmiben nem tért el a megszokottól. Például az Adlon szálló előtt, amely a Brandenburgi kaputól alig 100 méterre fekszik, nem lehetett a szokásosnál több rendőrt látni. Ugyanez érvényes a szállodával szomszédos brit nagykövetség épületére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik