Nagyvilág

Afgán civileket kompenzál a brit védelmi tárca

A brit védelmi minisztérium 1,5 millió dollárt fizetett ki afgán civilek kompenzációjára az ott állomásozó NATO-katonáik által elkövetett akciók kapcsán.

Nagy-Britannia hivatali becslések szerint január és augusztus között 1,5 millió dollárt fizetett ki afgánoknak az ott szolgáló brit haderő által okozott sérülések és károkozás címszó alatt – értesült az AFP hírügynökség. A brit hadsereg ekkora összegben egyezett meg az afgán civilek kompenzációja kapcsán – jelentette be a brit védelmi minisztérium.

Ebből 161, 550 dollárt azoknak a civil családoknak adnak, amelyek a NATO-hadműveletekben elhunyt 35 elesett civilhez kötődnek, ám a kártérítések nagyobbik része a lakhelyek és a termés megsemmisítésére ment el. A legnagyobb kifizetés 32 ezer dollárra rúgott, amely egy olyan családnak járt, amely szemtanúja volt négy rokona NATO-rakétatámadás általi halálának Helmand tartományban 2009 decemberében.

Nagy-Britannia nagyjából 9500 katonát állomásoztat Afganisztánban, és a 2001-es hadműveletek megkezdése óta 338 katonát veszített el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik