Nagyvilág

Szíria török közvetítéssel újra tárgyalna Izraellel

Szíria közvetett tárgyalásokat folytatna Izraellel török közvetítéssel - nyilatkozta a szír külügyminiszter vasárnap újságíróknak Latakia kikötővárosban.

Ankara közvetítésével 2008-ban több közvetett tárgyalási fordulót bonyolítottak le a két fél között, amelyek eredménytelenek maradtak és 2009-ben, Izrael gázai offenzívája után megszakadtak.

“A török szerep becsületesnek bizonyult, ezért hát természetes, hogy a folytatását kívánjuk” – mondta Valid Moallem. Hangsúlyozta, hogy lehetnek más, kiegészítő kezdeményezések is, de azokat alá kell rendelni a török közvetítésnek.

Az Egyesült Államok – a közel-keleti rendezésre irányuló szélesebb kezdeményezés keretében – igyekszik rávenni Damaszkuszt, hogy újítsák fel a béketárgyalásokat.

Izrael és Törökország egykor szoros szövetségben állt egymással, de a gázai offenzíva idején viszonyuk megromlott és a gázai segélyflottilla izraeli megtámadása óta – amikor kilenc török aktivistát megöltek – a két ország viszonya mélypontra süllyedt.

A vasárnapi szír nyilatkozatot még nem kommentálták Izraelben.

Damaszkusz a békemegállapodás feltételéül azt szabta, hogy Izrael vonuljon ki az 1967-ben megszállt Golán-fennsíkról. A jelenlegi izraeli kormány visszautasítja az előfeltételt, míg Bassár el-Aszad szír elnök ismételten úgy nyilatkozott, hogy ma Izraelben nincs békére törekvő partner. Szombaton, teheráni látogatásán azt is mondta a szír elnök, hogy az izraeli-palesztin béketárgyalásokat a Fehér Ház belpolitikai célokra használja fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik