Külföld

Az IMF dicséri Ukrajnát

admin
admin

2010. 10. 03. 11:56

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn a hét végén megdicsérte Ukrajnát a szerinte kitűnő teljesítményéért a költségvetés és a gazdaság rendbe hozatalában, és biztosra mondta, hogy az Ukrajnával kötött készenlétihitel-megállapodás első, most esedékes felülvizsgálata sikeres lesz.

Strauss-Kahn Jaltában egy gazdasági konferencián, az ukrán vezetőkkel folytatott megbeszélései végeztével úgy vélte, hogy “Ukrajna jól halad, épp csak a most esedékes felülvizsgálat van hátra. Biztosra veszem, hogy a következő felülvizsgálat is jól sikerül, és jelezni fogja, hogy az ukrán gazdaság ismét sínen van. Az IMF segített, de a munka java részét az (ukrán) kormány végezte el”.

“A kormány kezdte, átfogó reformok a költségvetés és a pénzügyi szektor erősítését, az energiaágazat korszerűsítését, Ukrajna nemzetközi versenyképességének növelését célozzák. Ettől fog gyorsulni a (gazdasági) növekedés, és bővülni a beruházás és a foglalkoztatás” – mondta az IMF vezetője. Hozzátette: az IMF támogatja, hogy a nehéz döntések közepette az ukrán kormány segítse a legszegényebbeket, jobban összpontosítva a jóléti programokat. “Egyetértünk, hogy az embereknek kell a reformfolyamat középpontjában lenniük” – mondta Strauss-Kahn.

Az oroszbarát Viktor Janukovics februári elnökké választása óta az ukrán kormány az egyik legfontosabb feladatának tartja a kapcsolatok javítását az IMF-fel, és a jelek szerint ez sikeres, különösen ahhoz képest, hogy az előző kormányzat elzárkózott számos reformtól és szerkezetátalakítástól. Ezért az IMF leállította az előző készenlétihitel-megállapodást, emlékeztetett a Dow Jones hírügynökség.

A jaltai tanácskozáson Mikola Azarov ukrán miniszterelnök beszámolt arról, hogy az idén az államháztartás hiánya valószínűleg csak a GDP 4,5 százalékával lesz egyenértékű, kisebb az IMF-fel megállapodott 4,9 százaléknál, és jövőre 3,5 százalékra csökkentik. Emlékeztetett, hogy tavaly az ukrán hazai össztermék (GDP) 16 százalékát tette ki a hiány.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.