Nagyvilág

Elképesztő drogháború: 14 halott egyetlen nap alatt

Halálos tűzpárbaj zajlott Mexikó északi részének egyik elhagyatott térségében rivális drogbandák között.

A lövöldözésben 14 ember halt meg – közölte az ügyészség. Az összecsapás péntek reggel történt egy hegyvidéki faluban. Az első feltételezések szerint a tűzpárbajt kiváltó ok az volt, hogy a fegyveresek összevesztek egy kábítószer-szállítmány értékesítésén. Katonák és rendőrök érkeztek szombaton a tett színhelyére, a gyéren lakott San José de la Cruz településre, ahol hat gépkocsit és 14 holttestet találtak.

Durango állam az úgynevezett Sinaloa kartell egyik fellegvára. A bűnszövetkezet vezetője, Joaquín “El Chapo” Guzmán a közép-amerikai ország egyik legkeresettebb bűnözője, akit az Egyesült Államok drogellenes szervei is üldöznek. Guzmán 2001-ben szökött meg egy mexikói fegyintézetből. A kartell véres harcot folytat a térségben a Juárez-klánnal, amely az amerikai határ mentén fekvő Ciudad Juárezben tevékeny.

A mexikói drogkartellek az Egyesült Államokba szánt marihuána, metamfetamin és kolumbiai kokain legnagyobb eladói. A kartellek élethalálharcot vívnak egymással a jól jövedelmező amerikai piac és az odavezető útvonalak feletti ellenőrzés megszerzéséért.

Felipe Calderón mexikói államfő hivatalba lépésekor, 2006-ban kíméletlen küzdelmet hirdetett a bűnözök ellen, s a rendőrség munkáját erősítendő mintegy 50 ezer katonát vezényelt át erre a feladatra. Ennek ellenére mindennaposak a lövöldözések és gyilkosságok még fényes nappal is.

A drogbandák egymás közötti leszámolásainak, valamint a rendfenntartó erők és a bűnözők összecsapásainak következtében az utóbbi négy év alatt több mint 28 ezer ember vesztette életét Mexikóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik