Nagyvilág

Az orosz medve üzent a bukott főpolgármesterrel

A héten a moszkvai főpolgármesteri posztról menesztett Luzskov távozásával megindultak a találgatások a Kreml kulisszái mögött zajló hatalmi harcokról. Szakértők szerint megindult egy letisztulás az orosz politikai és gazdasági elitben, közben a társadalomban egyre nagyobb az aggodalom a 2012-es választások közeledtével.

Jurij Luzskov leváltása egy folyamat része, a 90-es évek óta hatalomra került regionális vezetők eltávolítása gyakorlatilag két éve elkezdődött – nyilatkozta lapunknak Deák András György, Oroszország-szakértő, a Közép-Európai Egyetem (CEU) oktatója. Habár a menesztésnek lehetnek taktikai okai, annyi bizonyos, hogy az orosz vezetés részéről konszenzus alakult ki arról, hogy Luzskovnak távoznia kell. Minél előbb le akarták rendezni ezt a kérdés, hogy még a 2012-es választások előtt egy jól bejáratott, lojális vezetője legyen a fővárosnak – tette hozzá.

Az igazi kérdés most az, hogy kit fognak kinevezni helyette. Szergej Szobjanyin neve többször is felvetődött az orosz sajtóban, jelenleg kormánytag, semleges káder, kompromisszumos jelölt lehetne. Az orosz sajtó pletykáit azonban óvatosan kell kezelni, előfordulhat, hogy egy-egy név bedobásával csupán azt akarják megtudni, hogyan reagál rá az elit – hívja fel a figyelmet a szakértő. A moszkvai főpolgármesteri pozícióért hatalmas lobbi folyik, sokan be akarnak lépni, hiszen nagy pénzről és hatalomról van szó. Luzskov, habár eltávolítása után sietett jelezni, hogy továbbra is folytatná politikai tevékenységét és egyebek mellett a polgármesterek választhatóságának visszaállításáért akar harcolni, valószínűleg végleg eltűnik a süllyesztőben – véli Deák András György.
Luzskov 18 éven át állt az orosz főváros önkormányzatának élén, és az ország egyik legnagyobb hatalmú politikusa volt (fotó: MTI/EPA)

Luzskov 18 éven át állt az orosz főváros önkormányzatának élén, és az ország egyik legnagyobb hatalmú politikusa volt (fotó: MTI/EPA)

Az orosz jogszabályok szerint a kormánypárt tehet javaslatot az új főpolgármester személyére, a néhány nevet tartalmazó listáról pedig végül Medvegyev elnök választ. A listát október 11-ig terjesztheti a párt az elnök elé, akinek 17 napja lesz meghozni a döntést.

Megfigyelők mindenekelőtt arra mutatnak rá, hogy ez volt Medvegyev első olyan jelentős döntése, amelyet Putyin először ellenzett. A miniszterelnök azonban keddi állásfoglalásában végül támogatta Luzskov eltávolítását. A sajtóban időről időre megjelennek találgatások a kormányfő és az elnök között feszülő konfliktusról, de valójában nem lehet tudni, hogy Medvegyev és Putyin ellentéte mennyire megjátszott, mennyire a szereposztás része – hívja fel a figyelmet Deák András György.

Jól látható, hogy megindult egy letisztulás az orosz politikai és gazdasági elitben. Az állami vállalatokban megszerzett befolyást megpróbálják magántulajdonná konvertálni. A szakértő szerint az orosz társadalomban jól érzékelhető egyfajta aggodalom, amely abból fakad, hogy a 2012-es választásokon fajsúlyos döntést kell hozni. Nincs status quo döntés, ha Putyin marad kormányfő, az is változást jelent – hívja fel a figyelmet. Az orosz elitben ugyanis van egy olyan várakozás, hogy Putyin visszatér elnökként.

Luzskov 18 éven át állt a moszkvai önkormányzat élén: többször nagy többséggel megválasztották, majd amikor a fővárosi polgármester választhatóságát eltörölték, Vlagyimir Putyin akkori elnök újra kinevezte. Mandátuma jövőre járt volna le. A polgármester többször is bírálta Medvegyevet, s ezt a Kremlben úgy értékelték, hogy éket akar verni az államfő és Putyin miniszterelnök közé. Medvegyev Vlagyimir Reszint, Luzskov első helyettesét bízta meg ideiglenesen a polgármesteri teendők ellátásával. Luzskov várható eltávolítása egy ideje már nyílt titok volt: két televíziós csatorna élesen bíráló hangvételű, nyílt vádakat tartalmazó dokumentumfilmeket vetített róla, ami csakis felsőbb hozzájárulással volt lehetséges.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik