Nagyvilág

Megerősítik a Teherán-Damaszkusz tengelyt

Mahmúd Ahmadinezsád iráni és Bassár el-Aszad szíriai elnökök megállapodott abban, hogy a két ország a közel-keleti béke érdekében "megerősíti a Teherán-Damaszkusz tengelyt".

Az államfők bírálták az Egyesült Államok által támogatott izraeli-palesztin közvetlen béketárgyalásokat – olvasható a találkozó után kiadott közleményben az iráni elnöki hivatal honlapján.

Aszad kijelentette, hogy “semmi nem változott a palesztin békefolyamatban, amellyel az egyetlen célja Barack Obama amerikai elnöknek, hogy belföldön biztosítsa támogatottságát”. Ahmadinezsád az izraeli-palesztin tárgyalásokra utalva kijelentette: “Meg kell erősíteni az Izrael elleni frontot, benne Iránt és Szíriát, ami arra ösztönzi majd a többi országot, hogy csatlakozzanak hozzá, és segítsenek megteremteni a békét térségben”.

Az iráni állami televízió jelentése szerint az “Izrael elleni front megerősítéséről” megállapodást írt alá a két elnök. A tévé azonban nem közölt többet erről.

Aszad hangsúlyozta, hogy nagy lehetőségek rejlenek az iráni-szíriai kapcsolatok fejlesztésében. “A gazdasági, politikai és biztonsági megállapodások aláírása az egész térség előnyére fog válni” – jelentette ki a szíriai elnök szintén az elnöki hivatal közleménye szerint.

Aszad látogatásán valószínűleg szót ejtenek az Irán elleni nemzetközi szankciók hatásáról és az iraki hatalmi harcról is. Irán egyes síita, Szíria pedig egyes szunnita csoportokat támogat Irakban. Ezenkívül az elnökök aláírnak egy kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodást és egy olyat, amely szerint a két ország közös kereskedelmi bankot létesít.

Az IRNA hivatalos hírügynökség jelentette, hogy Aszadnak mostani látogatásán átadják a legmagasabb fokú állami kitüntetést a Hezbollah síita mozgalom, valamint az Izrael-ellenes palesztin csoportok támogatásáért. A libanoni Hezbollahnak Irán is jelentős támogatója, illetve mindkét ország támogatja a Gázai övezetet uraló Hamász radikális palesztin szervezetet.

Ahmadinezsád két héttel ezelőtt járt szíriai látogatáson, ami arra utal, hogy Teheránt aggasztja Washington azon törekvése, hogy megpróbálja kiszakítani Szíriát az Iránnal való szövetségéből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik