Külföld

Rendőrök túsza volt az ecuadori államfő

admin
admin

2010. 10. 01. 07:22

Katonák szabadították ki a zendülő rendőrök által körülzárt quitói kórházból Rafael Correa ecuadori államfőt, aki páncélozott gépkocsival, gázálarcban hagyta el a kórházat.

A katonák előzőleg áttörték a rendőrkordont, behatoltak a kórházba, ahonnan a zendülő rendőrök több mint 12 órán át nem engedték ki az államfőt. A roham során puskaropogás hallatszott, s egyes hírek szerint a tűzharc azután sem ért véget, hogy a katonák elszállították az államfőt.

Kiszabadulása után Correa az elnöki palota erkélyéről beszédet mondott az őt éljenző tömeg előtt. Arról beszélt, hogy a csütörtöki nap “a mély gyász napja volt” az ország számára. Hozzátette, hogy a katonák és a rendőrök tűzharcában egy rendőr életét vesztette, és – mint mondta – amikor erről értesült, zokogott fájdalmában.

Az ecuadori rendőrök egyes jutalmak tervezett megvonása, és a kötelező előléptetések közötti időszak meghosszabbítása ellen lázadtak fel csütörtökön. Rafael Correa elnök felkereste az egyik fővárosi ezred laktanyáját, ahol a zendülőkkel éles vitába keveredett. Könnygázgránátot dobtak rá, ezért füstmérgezés tüneteivel a quitói katonai kórházba kellett őt szállítani. Időközben a zendülő rendőrök körülzárták a kórházat, és egész nap nem engedték ki onnan az államfőt, aki viszont nem volt hajlandó tárgyalni fogva tartóival.

A kórháznál összesereglett Correa mintegy négyezer támogatója, s megpróbálták kiszabadítani őt. Megkísérelték áttörni a katonai kórház köré vont rendőrgyűrűt, de a zendülők könnygázt vetettek be ellenük, és gumilövedékekkel lőtték őket. Miguel Carvajal belügyminiszter közölte, hogy a csetepatéban egy ember életét vesztette. A helyi média szerint a zavargások során megsebesült az ecuadori külügyminiszter is. A vöröskereszt szerint több mint ötven embert szállítottak kórházba a könnygáz okozta füstmérgezéssel.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.