Nagyvilág

Gyermekáldozatok ezreit követelték a jemeni harcok

Több ezer gyermek sérült meg vagy vesztette életét a jemeni kormány és a lázadók összecsapásaiban - közölte az UNICEF, az ENSZ Gyermekalapja.

Az elmúlt években több mint 300 ezer ember kényszerült otthona elhagyására az északon kirobbant harcok következtében. A menekültek 60 százaléka gyerek. Egy hasonló konfliktusban a dél-jemeni al-Hota városban az elmúlt hetekben 2000 családnak kellett elhagynia lakóhelyét.

“Sok gyermek sérült meg a harcokban, és életüket továbbra is veszélyeztetik a még fel nem robbant tüzérségi lőszerek, taposóaknák és a háborúból származó más robbanóanyag-maradványok”- mondta Geert Cappelaere, az UNICEF jemeni képviselője. Hozzátette: az oktatásban komoly zavarokat okoz, hogy sok iskola épületében menekülteket szállásolnak el.

Jemen északi részén 2004 óta tart a síita lázadók által kirobbantott polgárháború. Egy több szervezet adatait feldolgozó felmérés szerint a családok 8 százaléka vesztett el gyermeket a konfliktusban. A gyerekek 21 százaléka szemtanúja volt annak, hogy valaki a közelükben megsérült, 7 százalékuk pedig emberéletek kioltását is látta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik