Nagyvilág

Visszatértek a Mohamed-karikatúrák

Dániában csütörtökön újra megjelentették a Jyllands-Posten című lap világszerte vitatott Mohamed-karikatúráit, ezúttal egy könyv illusztrációjaként.

A csend zsarnoksága című kötetet, amelynek egyik belső oldalán látható a dán konzervatív lap Mohamed-karikatúrákat közlő egykori címlapja, az újság kulturális rovatának volt szerkesztője, Flemming Rose írta.

A Jyllands-Posten Kiadó a bemutatót szándékosan a karikatúrák eredeti, 2005. szeptember 30-i megjelenésének ötödik évfordulójára időzítette.

A muzulmán világ a norvég Magazinet folyóirat néhány hónappal későbbi újraközlése nyomán figyelt fel az iszlám vallást szerinte sértő karikatúrákra, s 2006 januárjának végén egy sor muszlim országban tiltakozások kezdődtek, melyek során több mint 150 ember vesztette életét.

A szerző egy augusztus végi nyilatkozatában visszautasította azt a feltételezést, hogy új könyvével provokálni szeretne. Mint mondta egyszerűen csak “el akarja mesélni a sértőnek mondott 12 karikatúra történetét”, feltárva a történtek hátterét, és megpróbálja a maga részéről összegezni azt a szélesebb vitát, amely a világban a különböző közösségeket úgymond sértő publikációkról zajlik.

A Mohamed-karikatúrák által kiváltott indulatok máig nem csitultak el teljesen. Dánia és néhány más ország rendőrsége az elmúlt években több, a Jyllands-Posten szerkesztősége ellen irányuló merényletet hiúsított meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik