Nagyvilág

Viharok öltek Amerikában

Újabb földcsuszamlás pusztított Mexikóban, ezúttal Chiapas szövetségi államban. A helyi hatóságok szerint 16-an meghaltak és 4-en eltűntek. Jamaicára egy trópusi vihar csapott le, ott is sok az áldozat.

Az újabb tragédia a dél-mexikói állam egyik távoli hegyvidéki településén, Amatanban történt kedden késő este. A helyi hatóságok felázott hegyoldalról lezúduló föld- és kőtömeg alól 16 holttestet emeltek ki: három csecsemő, öt gyerek és nyolc felnőtt halt meg.

Felipe Calderón mexikói államfő ugyanakkor a helyi hatóságokra hivatkozva 12 halottról tájékoztatott.

Kedd hajnalban a délnyugat-mexikói Oaxaca államban is volt földcsuszamlás, ott 11 eltűnt után kutatnak a mentésben részt vevők. Az ottani természeti csapás nagy riadalmat keltett, mert az első jelentésekben a hatóságok erősen eltúlozták a földcsuszamlás súlyosságát, és több száz halottról számoltak be. Később kiderült, hogy egy halottat sem találtak, viszont 11 embernek nyoma veszett. Helyi idő szerint szerda délutánig sem változott a helyzet: egy holttestet sem találtak a sárlavina alatt.

Jamaicában is vihar pusztított

Trópusi vihar söpört végig szerdán Jamaicán, árvizeket és földcsuszamlásokat okozva szerte a szigetországban. A hatóságok szerint az ítéletidőben ketten meghaltak, és legalább tucatnyian eltűntek.

A Nicole névre keresztelt vihar hidakat döntött romba, ezrek maradtak áram nélkül. Sok helyütt iszapos víz borítja az utcákat. Bruce Golding miniszterelnök arra kérte a szigetország lakóit, hogy lehetőleg ne hagyják el otthonaikat.

Dary Vaz tájékoztatási miniszter szerint két ember életét vesztette, de a halálos áldozatok száma ennél magasabb lehet a váratlan áradások és földcsuszamlások miatt. A hatóságok 12 eltűntről tudnak – tette hozzá.

St.Thomas körzetben legalább három várost elvágtak a külvilágtól a földcsuszamlások és a medrükből kilépő folyók. Víz alá kerültek Montego Bay lakónegyedei is, de az üdülőhelyeken nem okozott nagy bajt az ítéletidő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik