Nagyvilág

Újra megjelentek a hírhedt Mohamed-karikatúrák

Dániában csütörtökön újra megjelentették a Jyllands-Posten című lap világszerte vitatott Mohamed-karikatúráit, ezúttal egy könyv illusztrációjaként.

A csend zsarnoksága című kötetet, amelynek egyik belső oldalán látható a dán konzervatív lap Mohamed-karikatúrákat közlő egykori címlapja, az újság kulturális rovatának volt szerkesztője, Flemming Rose írta. A Jyllands-Posten Kiadó a bemutatót szándékosan a karikatúrák eredeti, 2005. szeptember 30-i megjelenésének ötödik évfordulójára időzítette.

A muzulmán világ a norvég Magazinet folyóirat néhány hónappal későbbi újraközlése nyomán figyelt fel az iszlám vallást szerinte sértő karikatúrákra, s 2006 januárjának végén egy sor muszlim országban tiltakozások kezdődtek, melyek során több mint 150 ember vesztette életét.

Lene Espersen dán külügyminiszter szerdán 17 muzulmán ország nagyköveteivel, valamint az Iszlám Konferencia Szervezete és az Arab Liga vezetőjével tárgyalt annak érdekében, hogy elejét vegye a feszültség újbóli kiéleződésének.

A szerző egy augusztus végi nyilatkozatában visszautasította azt a feltételezést, hogy új könyvével provokálni szeretne. Mint mondta egyszerűen csak “el akarja mesélni a sértőnek mondott 12 karikatúra történetét”, feltárva a történtek hátterét, és megpróbálja a maga részéről összegezni azt a szélesebb vitát, amely a világban a különböző közösségeket úgymond sértő publikációkról zajlik.

A Mohamed-karikatúrák által kiváltott indulatok máig nem csitultak el teljesen. Dánia és néhány más ország rendőrsége az elmúlt években több, a Jyllands-Posten szerkesztősége ellen irányuló merényletet hiúsított meg. Idén januárban az ügyben világhíressé vált egyik karikaturista, Kurt Westergaard hajszál híján élt túl egy gyilkos szándékú támadást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik