Nagyvilág

Drasztikusan csökkent az ópiumtermelés Afganisztánban

Ismeretlen kór támadta meg az afganisztáni mákmezőket, így 2010-ben csak feleannyi ópiumot termeltek, mint tavaly.

Megfeleződött az afganisztáni ópiumtermény mennyisége idén, miután ismeretlen eredetű kór terjedt el a mákföldeken-értesült az Associated Press hírügynökség. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) kábítószerügyi hivatala közölte, hogy 2010-ben 3968 tonnányi ópium mennyiséget állítottak elő Afganisztánban, ami a tavalyihoz képest 48 százalékkal kevesebb, és 2003 óta a legalacsonyabb mérték.

A szervezet jelentéséből kiderült az is, hogy a heroin legfőbb összetevőjét adó ópiummezők mennyisége továbbra is változatlan. Ezek jó hírek, de korántsem adnak okot optimizmusra – fogalmazott az eredmények kapcsán Yury Fedotov a hivatal igazgatója. Az ENSZ aggodalmát fejezte ki annak kapcsán, hogy a száraz ópium árának egekbe szökése a kábítószer termesztésére csábítja majd az afganisztáni farmereket. Egy kilógrammnyi mennyiség jelenleg 169 dollárba kerül, ami 164 százalékos emelkedés a tavalyi 64 dollárhoz képest.

A mákmezőket a tavaszi virágzást követően támadta meg a fertőzés, amely először a legfőbb mennyiséget adó Helmand és Khandar déli tartományokat sújtotta – olvasható a szervezet éves jelentésében. Afganisztán a világ egyik legnagyobb kábítószer-termelő vidéke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik