Nagyvilág

Megbénult Spanyolország

A megszorító intézkedések, elsősorban a munkaerőpiaci reformok elleni tiltakozásul 24 órás általános sztrájkot tartanak a spanyol szakszervezetek: adataik szerint országszerte a munkavállalók 70 százaléka csatlakozik hozzájuk.

Ez az első általános sztrájk nyolc éve és az első jelentések szerint megbénítja Madrid közlekedését. Ráadásul a nemzetközi légi forgalomban is fennakadásokra lehet számítani, mivel várhatóan a légiirányítók 70 százaléka és a spanyol fém- és autóipari dolgozók szinte száz százaléka is csatlakozik a demonstrációhoz.
Megbénult Spanyolország 1

Így a bevásárlóközpontokhoz nem jut elegendő áru, a lapok csak rendkívüli kiadásban, illetve csökkentett terjedelemben jelennek meg, a kisebb üzletek és vendéglátóhelyek azonban nyitva tartanak.

A spanyol pénzügyminiszter ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a kormány kész további megszorításokra is, ha szükséges, bár egyelőre elegendőnek tűnnek az eddigi intézkedések. A BBC-nek azt is elmondta: “a kormány számára a hiánycsökkentés az elsődleges, és nem retten vissza a dolgozók haragjától”. Elena Salgado szerint a növekedéshez és a munkahelyteremtéshez elsőrendűen fontos az államháztartási hiány csökkentése.
Megbénult Spanyolország 1

“A kormány júniusi intézkedésével megkönnyítette az elbocsátásokat azzal, hogy csökkentette a kifizethető végkielégítéseket, másfelől ösztönözni véli a munkakeresést – és apasztani az államháztartás hiányát – a munkanélküli segély korlátozásával” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik