Nagyvilág

Második robbantást is tervezett a New York-i merényletkísérlet gyanúsítottja

A Times Square-nél tervezett robbantásos merénylet gyanúsítottja azzal dicsekedett, hogy azt gondolta, a detonáció legalább negyven embert megöl majd.

A pakisztáni származású, de amerikai állampolgársággal rendelkező férfi azt is elmondta, hogy az első után két héttel újabb robbantást akart elkövetni az amerikai nagyvárosban.

Az ügyészség szerdán csatolta az említett részleteket a bíróságra elküldött iratokhoz.

Faisal Shahzad büntetőperében a jövő héten hirdetnek ítéletet. A pakisztáni származású, de amerikai állampolgársággal rendelkező férfit akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhetik, ha bűnösnek találják.

Shahzadot azzal vádolják, hogy május elsején működésbe akart hozni egy terepjáróba rejtett házi készítésű pokolgépet a turistáktól zsúfolt New York-i Times Square-nél. A rosszul összetákolt szerkezet nem robbant fel, senki nem sérült meg, a füstölgő járművet egy utcai pólóárus vette észre. Shahzad azt állította, hogy Pakisztánban, a tálibok által ellenőrzött területen kapott kiképzést pokolgépek összeállítására, de egyedül készült fel a New York-i merényletre, és kísérelte meg a robbantást.

Az amerikai hatóságok szerint Faisal Shahzad júniusban beismerő vallomást tett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik