Nagyvilág

Időpocsékolás lehet a palesztin békefolyamat

A palesztin elnök szerint "időpocsékolás" lenne az izraeli-palesztin békefolyamat folytatása, ha Izrael nem hosszabbítja meg ciszjordániai telepek bővítésére vállalt tíz hónapos részleges moratóriumot, amely határideje szombat éjfélkor járt le.

“Ha Izrael nem tartja fenn a telepbővítések befagyasztását, a békefolyamat időpocsékolás lesz” – hangoztatta Mahmúd Abbász Párizsban vasárnap este, néhány órával a moratórium lejárta előtt. Abbász megerősítette, hogy a Fatah központi bizottsága és a Palesztin Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottsága is összeül, hogy az izraeli kormány végleges döntése nyomán áttekintse a párbeszéd folytatásának a lehetőségeit.

A béketárgyalások folytatására szólította fel a palesztin elnököt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közvetlenül a moratórium lejárta után. Netanjahu éjfél után néhány perccel kiadott nyilatkozatában felszólította Mahmúd Abbászt az “őszinte és jó tárgyalások” folytatására, amelyek egy történelmi békemegállapodás elérésének szándékával kezdődtek három héttel ezelőtt. Az izraeli kormányfő leszögezte, hogy “komoly és őszinte” a béke elérésére irányuló törekvése. Megismételte, hogy kész egy éven belül tető alá hozni a palesztinokkal a történelmi békemegállapodást.

Az izraeli miniszterelnök szerint országa kész az elkövetkező napokban a folyamatos kapcsolattartásra az érintettekkel, hogy megtalálják a módját az izraeli-palesztin béketárgyalások folytatásának. Hozzátette, hogy az elmúlt napokban ennek érdekében kapcsolatban állt Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel, illetve jordániai és egyiptomi vezetőkkel.

Közben a zsidó telepesek lázasan készülnek arra, hogy a moratórium lejárta után folytassák az építkezéseket. Netanjahu pártja, a Likud tervei szerint elsőként egy Észak-Ciszjordániába tervezett óvoda alapkövének elhelyezésével folytatják szimbolikusan a telepbővítéseket.

A ciszjordániai zsidó telepeket megünnepelték a tíz hónapos moratórium lejártát. A mélyen Ciszjordánia belsejében fekvő Revava telepen alkonyatkor közel kétezer zsidó kétezer, az izraeli nemzeti lobogó színeiben pompázó kék-fehér léggömböt eresztett a levegőbe, annak jeléül, hogy készek haladéktalanul hozzálátni kétezer új lakás építéséhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik