Nagyvilág

Szerb telefonátjátszókat szereltek le

A koszovói távközlési hatóságok a koszovói rendőrség segítségével vasárnap több helyen leszerelték a szerb vezetékes és mobiltelefon-szolgáltatók átjátszóit a koszovói szerb enklávékban - jelentette az RTS szerb közszolgálati adó és a B92 független tv- és rádióadó.

A Telekom szerb távközlési vállalat közlése szerint a Koszovó középső részén élő szerbek napközben már nem is tudták használni mobiltelefonjaikat, és folyamatban volt a vezetékes szolgáltató átjátszóállomásainak leszerelése Koszovó déli csücskében, a szerb többségű Strpce járásban is.

Megszűnt a mobiltelefon-összeköttetés a nyugat-koszovói peci szerb ortodox kolostorral is, ahol a tervek szerint egy hét múlva ünnepélyesen beiktatják a szerb ortodox egyház vezetőjét, Irinej pátriárkát.

Pristina célja ezzel a lépéssel, hogy megteremtse a félelem légkörét, egyszersmind, hogy teljesen elszigetelje az Ibar folyótól délre szétszórva, kisebb-nagyobb enklávékban élő szerbeket – mondta Goran Bogdanovic, a szerb kormány Koszovó-ügyi minisztere. “A koszovói átmeneti intézményeknek ez a cselekedete kétségtelenül azt mutatja, hogy Belgrád konstruktív magatartására Pristina minden alkalommal egyoldalú lépésekkel és provokációkkal felel” – fűzte hozzá.

Oliver Ivanovic, a belgrádi Koszovó-ügyi minisztérium államtitkára rámutatott, Pristina ezzel a “veszélyes” húzásával pont egy olyan időszakban gerjeszt feszültséget, amikor a szerb és a koszovói albán vezetés arra készül, hogy tárgyalóasztalhoz üljön. Belgrád és Pristina képviselői várhatóan október végén tárgyalásokat kezdenek Koszovóról. Egyelőre nem lehet tudni, mik lesznek a megbeszélések konkrét témái, de várhatóan szó lesz a Koszovóban élők mindennapjait érintő olyan gyakorlati kérdésekről, mint az áramellátás, a vámügyek vagy éppen a rendszámok kérdése.

A koszovói távközlési hatóság és a koszovói rendőrség idén áprilisban egyszer már erőszakkal eltávolította szerbiai mobilcégek több átjátszóállomását Koszovó középső részén, olyan körzetekben, ahol a szerbek vannak többségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik