Nagyvilág

Medvegyev Kínában

Megérkezett az északkelet-kínai Talien városba vasárnap Dmitrij Medvegyev, orosz elnök, aki államelnökként másodszor jár Kínában - jelentette a Hszinhua hírügynökség.

Háromnapos látogatásának első állomásán Talienben Medvegyev felkeresi a Szovjetunió háborús hőseinek emlékhelyét, és találkozik kínai, illetve orosz veteránokkal, akik részt vettek a japán agresszorok ellen vívott háborúban 1937 és 1945 között.

Az orosz államfő hétfőn Pekingben találkozik Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államelnökkel, valamint a parlament elnökével és a kínai kormányfővel. Sajtójelentések szerint a tárgyalásokon a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok mellett szó lesz a beruházások élénkítéséről, az energiaipari együttműködésről, továbbá a környezetvédelmet és a migrációt érintő kérdésekről is. Medvegyev és Hu részt vesz az orosz-kínai kőolajvezeték kínai szakaszának elkészülte alkalmából tartandó ünnepségen is.

Az orosz és a kínai elnöknek ez lesz az ötödik találkozója az idén. A kínai külügyminiszter Jang Csie-cse (Yang Jiechi) a látogatás alkalmából adott interjújában az ITAR-TASZSZ hírügynökségnek kiemelte: Kína és Oroszország példátlan szintre emelte kapcsolatait, s a több mint tíz évvel ezelőtt beharangozott stratégiai partnerség időszakában viszonyuk egészségesen és stabilan fejlődött. Kiemelte, a két ország rendezte határproblémáit, aláírta a jószomszédi és baráti együttműködés egyezményét, s Kína elégedett a kapcsolatok helyzetével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik