Nagyvilág

Kész a kabin a bányászok mentésére

Megérkezett a beomlott chilei bányához az első mentőkabin, amellyel egyenként fogják felszínre hozni a mélyben rekedt 33 bányászt.

A henger alakú, acélhálóból készült kabint a chilei haditengerészet hajógyárában építették. A két pótkabint a jövő héten szállítják az augusztus 5-én beomlott San José bányához.

A 420 kilogrammos, 3 méteres, Főnix kapszulának elnevezett kabinon belül 1,9 méter magas, 53 centiméter átmérőjű hely van kialakítva a bányászok számára. Ebben kell majd megtenniük állva a mintegy 700 méteres, körülbelül negyedóráig tartó utat a földfelszínig. A kabinba beépítettek három, sűrített levegőt tartalmazó tartályt, illetve egy mikrofont is, amely segítségével a kapszulában lévő bányász kapcsolatot tarthat fenn a mentőcsapatokkal, illetve a vájatban lévő társakkal is. A kabinban alulról kialakították a vészkijáratot is, amelyen keresztül a bányász visszaereszkedhet a tárnába, ha a berendezés beszorulna a furatban.

A Főnix kapszulát Laurence Golborne Riveros chilei bányászati miniszter “leplezte le”. A tárcavezető és a bányászok néhány hozzátartozója is kipróbálta a különleges mentőkabint.
A chilei média értesülései szerint október 15-én kezdődhet meg a bányászok felszínre hozása, de Golborne ezt nem erősítette meg. Inkább november elejére tette ezt az időpontot. A menekülőút kialakításán jelenleg három fúróberendezéssel dolgoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik