Nagyvilág

Száz év óta először végeztek ki nőt Virginiában

Kilencvennyolc év után először ismét nőt végeztek ki az Egyesült Államok Virginia szövetségi államában közép-európai idő szerint péntek hajnalban.

A halálos ítéletet nemzetközi tiltakozás ellenére hajtották végre a férjét és fogadott fiát meggyilkoltató 41 éves Teresa Lewis. A nő két felbérelt emberrel azért ölette meg 2002-ben a férjét és a fiát, hogy megszerezze ez utóbbi 250 ezer dolláros életbiztosítását, amelynek kedvezményezettje a férje volt.

Teresa Lewis (fotó: MTI/EPA)

Teresa Lewis (fotó: MTI/EPA)

Az ügyben a védelem minden fellebbezési lehetőséget kimerített. Bár az Egyesült Államokban Texas után Virginiában a leggyakoribbak a kivégzések, a halálos ítélet az elítélt neme miatt nagy visszhangot váltott ki. Lewis támogatói arra hivatkoztak, hogy az asszony megváltozott, s a börtönlelkészt idézték, aki szerint a nő hitével, vallásos énekeivel vigaszt nyújtott rabtársainak a Fluvanna női börtönben.

Az Európai Unió is megpróbált közbenjárni a halálos ítélet életfogytiglanra változtatása érdekében arra hivatkozva, hogy Lewis csaknem szellemileg visszamaradottnak számít, és az EU szerint az emberi jogok tiszteletben tartása nem engedi, hogy bármilyen szellemi rendellenességben szenvedő embert kivégezzenek.

Az Egyesült Államokban utoljára öt évvel ezelőtt, Texasban végeztek ki nőt. Azóta, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság 1976-ban visszaállította a halálbüntetést, 1200 embert végeztek ki, és csak 11 nő volt köztük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik