Nagyvilág

Clinton szerint Izrael radikálisai orosz bevándorlók

Bill Clinton korábbi amerikai elnök egy, New Yorkban rendezett kerekasztal-beszélgetésen kifejtette: Izrael lakosságának 16 százaléka Oroszországból származik.

Igen magas azon katonák száma, akik oroszul beszélő, ráadásul az új településeket létrehozó közösségekből kikerül ki. Ők semmiképp sem akarják megosztani Izraelt, ők a legelszántabb ellenzői a „két állam” elképzelésnek – idézte Bill Clinton szavait a globusz.net a Ha’aretz című izraeli lapra hivatkozva.

Clinton Nathan Saranszkij volt orosz disszidens elképzeléseit fejtette ki, akivel – mint Izrael egykori miniszterével, jelenleg a Kneszet egyik tagjával, Camp Davidben folytatott tárgyalásain – ütköztek nézetei. Saranszkij kifejtette: Clinton meg kell értse, hogy ő a világ leghatalmasabb országából, Oroszországból érkezett a világ egyik legapróbb országába, Izraelbe. Nem várhatja el tőle senki azt, hogy belemenjen: a palesztinok számára lemondjon hazája egy jelentékeny részéről.

A volt elnök kijelentése azonnal vitákat váltott ki, amit tovább tüzelt Saranszkij nyilatkozata, miszerint ő sohasem járt Camp Davidben, de arra elevenen emlékszik, hogy eszmecserét folytatott vele egy másik amerikai elnöki nyaralóhelyen, a Wye Plantationön, ahol azonban nem a Clinton által idézett érvek hangzottak el. Saranszkij szerint ő azzal indokolta ellenérzéseit a „két állam” megoldással kapcsolatban, hogy Jasszer Arafat sem volt képes megfékezni a radikális palesztin elemeket, akik, ha szabad kezet kapnak egy független palesztin államban, akkor e szabadsággal azonnal visszaélnek, felbolygatva a Közel-Kelet és Izrael relatív békéjét.

A számos oroszországi bevándorló által támogatott radikális jobboldali Jisrael Beitenu párt közleménye pedig emlékeztette a volt amerikai elnököt arra a körülménye, hogy nem Izrael utasította vissza Clinton egykori békejavaslatát, hanem maga Arafat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik