Nagyvilág

Clegg nekiment az iráni elnöknek

A brit miniszterelnök-helyettes a 2001-es terrortámadásra tett kijelentése miatt támadta Mahmúd Ahmadinezsádot.

Nick Clegg brit miniszterelnök-helyettes élesen kritizálta az ENSZ csúcstalálkozón Mahmúd Ahmadinezsád szeptember 11-i terrortámadással kapcsolatos kijelentéseit. Az iráni elnök csütörtökön az Egyesült Nemzetek Szervezetének(ENSZ) közgyűlésen úgy fogalmazott: az emberek többsége szerint amerikai összeesküvés eredménye volt 2001 szeptemberében az Egyesült Államok ellen intézett terrortámadás.

Ahmadinezsád szavainak hallatán a nyugati küldöttségek nagy része-Magyarországgal egyetemben-kivonult az ülésteremből. A brit Liberális Demokraták vezetője az elhangzottak kapcsán azt mondta: eleinte üdvözölte a teheráni nukleáris programra vonatkozó nemzetközi egyeztetést, ám Ahmadinezsád 9/11-re tett kijelentései jelentősen beárnyékolják mindezt.

Clegg kijelentette: az iráni elnök megállapítása pusztán arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet Teherán kötelezettségeiről. Ez volt az első alkalom, hogy az iráni vezető megosztotta volna konspiratív elképzeléseit a 2001-es Egyesült Államok elleni terrortámadással kapcsolatban.

Ahmadinezsád három “teóriát” ismertetett az ENSZ-közgyűlés szónoki emelvényéről. Az első szerint főleg az amerikai kormány képviselői terjesztették, hogy az al-Kaidanemzetközi terrorista hálózat állt a Világkereskedelmi Központ és a Pentagon elleni támadás mögött.

Egy másik “elmélet” szerint az amerikai kormányzaton belül volt egy szegmens, amely megszervezte a támadást, hogy visszafordítsa a gazdasági hanyatlást, és annak közel-keleti következményeit, és ezzel megmentse a cionista rendszert – mondta Ahmadinezsád. Az amerikai nép többsége, akárcsak a legtöbb nemzet és politikus osztja ezt a véleményt – tette hozzá.

Ahmadinezsád felhívást intézett az ENSZ-hez, hogy állítson fel egy “független ténymegállapító bizottságot”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik