Nagyvilág

Agyonlőttek egy polgármestert Mexikóban

Agyonlőtték Mexikó egyik északi városának polgármesterét és kísérőjét helyi idő szerint csütörtökön. A hatóságok gyanúja szerint a gyilkosság mögött az egyik drogkartell állhat.

Prisciliano Rodriguez egy Monterrey melletti kisváros polgármestere volt a szövetségi parlamentben ellenzéki Intézményes Forradalmi Párt (PRI) színeiben. 2009-ben választották meg. Éppen hazafelé tartott, amikor egy fegyveres halálos lövést adott le rá és kísérőjére – közölte Nuevo León szövetségi állam legfőbb ügyészsége.

Az elmúlt egy hónapban ez már a negyedik eset Mexikóban, hogy köztisztviselőt gyilkolnak meg. Augusztusban a szintén Nuevo Leónban fekvő, turisták kedvelt célpontjának számító Santiagóban drogbandák végeztek a helyi polgármesterrel, és ugyanez történt a Tamaulipas állambeli Hidalgóban is. Felipe Calderón elnök mélyen elítélte a történteket, és ígéretet tett a drogbandák elleni harc folytatására, amelyet még 2006-os hivatalba lépésekor hirdetett meg.

Az eddig békésnek számító, sőt sokáig egész Latin-Amerika egyik legbiztonságosabb városának és a régió legfontosabb üzleti központjának tartott Monterreybe, illetve Nuevo León állam egész területére, valamint a szomszédos Tamaulipas államba ez év elején gyűrűzött be a kábítószeres bandák harcai miatt tomboló erőszak, amit Calderón az Öböl kartell és a Zéták között kialakult viszály számlájára ír. Csak idén 450 olyan gyilkosság történt Nuevo Leónban, amelyért a drogháború tehető felelőssé. Augusztusban az Egyesült Államok kormánya azt tanácsolta a monterreyi amerikai konzulátuson dolgozó személyzetnek, hogy küldjék el gyermekeiket a városból a biztonságuk érdekében.

Szintén helyi idő szerint csütörtökön a Csendes-óceán partján fekvő népszerű turistaparadicsomban, Acapulcóban ellenséges drogbandák között kitört lövöldözés során hét ember vesztette életét. A hatóságok közlése szerint a közelharcban automata fegyvereket és gránátokat vetettek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik