Nagyvilág

Washington örül a meghiúsult orosz-iráni fegyverüzletnek

Üdvözölte az Egyesült Államok, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök megtiltotta a korábban megrendelt Sz-300 típusú légvédelmi rakétarendszerek leszállítását Iránnak.

Michael Hammer, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője helyi idő szerint szerdán elmondta: Washingtonban nagyon kedvezően fogadták Medvegyev döntését, amely azt mutatja, hogy az orosz-amerikai együttműködés “a világ biztonságának javát szolgálja”.

Medvegyev szerdán írta alá az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1929-es számú határozatának oroszországi alkalmazásáról szóló rendeletet, amelynek értelmében Irán nem kaphatja meg a rakétákat.

Iráni források szerint Oroszországnak 800 millió dollár értékben kellett volna Sz-300-as rakétakomplexumokat szállítani Irán számára, de a szerződés teljesítését az orosz fél már korábban befagyasztotta.

Izrael és az Egyesült Államok is többször felszólította Moszkvát, hogy tekintsen el a szerződés teljesítésétől, mert a légvédelmi rakétarendszer megnehezítené az iráni célpontok elleni esetleges támadásokat.

Az ENSZ BT június 9-én hirdetett meg újabb szankciókat Irán ellen, s ez a korábbi három hasonló intézkedéstől eltérően már tiltja a hagyományos fegyverek, köztük rakéták szállítását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik