Nagyvilág

Balettre hívták Obamát

Szeretném meginvitálni az Egyesült Államok elnökét, hogy feleségével és imádni való lányaival együtt jöjjön el a kubai balettfesztiválra, hogy lássa a művészet, a szeretet és az élet szépségét – mondta Alicia Alonso legendás kubai balettművész, aki a havannai nemzetközi balettfesztiválra invitálta az elnököt.

A Kubával szemben ötven éve fenntartott gazdasági embargó ellenére a hosszú évtizedek után idén első ízben az Amerikai Balett Színházat és a New York-i Balettet is vendégül látja az október 28. és november 7. között megrendezendő nemzetközi fesztivál.

A világhírű balettművész, aki decemberben tölti be 90. évét, az 1940-es években amerikai társulatokban kezdte pályafutását, jelenleg a Kubai Nemzeti Balett igazgatója.

Bár George W. Bush elnöksége alatt a két ország közötti kapcsolatok hidegebbre fordultak, az új elnök 2009 januári beiktatása óta – többek között kulturális téren – számos jele mutatkozott a kölcsönös közeledésnek.

Az Obama házaspár sokszor tanújelét adta a kulturális események iránti érdeklődésének. Michelle Obama, a first lady legutóbb szeptemberben indított útjára egy újabb, ezúttal a táncművészetet reprezentáló rendezvénysorozatot a Fehér Házban, amelynek keretében először az Alvin Ailey American Dance Theatre és a Washingtoni Balett lépett fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik