Nagyvilág

Újabb incidens fokozza a feszültséget Kína és Japán között

Hét kínaival a fedélzetén készült egy hajó a Kelet-kínai-tengeri vitatott hovatartozású szigetekhez, de a hatóságok megakadályozták indulásukat.

A három aktivista és a 45 méter hosszú bárka négyfős személyzete Hongkong kikötőjéből indult volna útnak, de a helyi tengerészeti hatóság a médiajelentések miatt gyanút fogott, majd megállapította, hogy a Kai Fung 2 nevű halászhajó nem jogosult utasok szállítására, így nem hagyhatja el a kikötőt. Erről még kedden értesítették a hajó tulajdonosát.

Sajtójelentések szerint az útra készülők között többen voltak, akik tagjai a Tiaojü-szigetcsoport védelmére szervezett hongkongi akciócsoportnak. Albert Ho, a hongkongi törvényhozás tagja ugyanakkor korábban riportereknek még úgy nyilatkozott, hogy a csoport halászni megy, és a kormányzatnak nincs hatalma a halászok visszatartására.

Korábban hongkongi, tajvani és makaói aktivisták közösen döntöttek úgy, hogy a kínai halászhajó elfogása miatti tiltakozásuk kifejezésére megkísérlik a Tajvan északkeleti csücskétől mindössze 170 kilométerre lévő lakatlan kis szigeteken a partraszállást. Tajvanon szeptember 13-án végül nem engedték, hogy hongkongiak is csatlakozzanak az akcióhoz. A japán parti őrség fellépése miatt a tajvani aktivisták pedig kénytelenek voltak másnap a cél előtt visszafordulni.

A Tiaojü-, japánul Szenkaku-szigetek körüli vitát kiváltó incidens miatt szeptember 7. óta rendkívül gyorsan elmérgesedett Peking és Tokió viszonya. A két szomszédos ázsiai hatalom közül – nem kis részben belpolitikai okok miatt – egyik sem kíván engedni. Pekinget felbőszítették a történések, különösen a halászhajó kapitányának tíznapos fogva tartása, illetve a fogva tartás újabb tíz nappal történő meghosszabbítása, míg Tokió úgy véli: a hatóságok törvényes fellépését akadályozó kapitány elleni eljárásra joga van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik