Nagyvilág

Tízezer ember a bukaresti utcákon

Csaknem tízezer ember gyűlt össze a déli órákig Bukarestben, hogy a kormány megszorító intézkedései és a tömeges elbocsátások ellen tüntessen. A szervező CNSLR-Fratia szakszervezeti szövetség összesen húszezer tagját várja a város központjába.

Az ország számos részéből utaztak a közalkalmazotti szférában dolgozók, nyugdíjasok és munkanélküliek a nagy megmozdulásra. A résztvevők összetétele meglehetősen vegyes, lényegében minden olyan szakma vagy társadalmi csoport képviselteti magát, amelynek tagjai közvetlenül érintettek a jövedelemcsökkentő intézkedésekben, elsősorban a bérek egységesen 25 százalékos megkurtításában, valamint a nyugdíjak vásárlóerejének csökkentésében.

A szakszervezetiek a megszorító intézkedések folytatását szeretnék akciójukkal megakadályozni, azt követelik, hogy béreiket már januártól a 2009. decemberi szintre emeljék, továbbá a közalkalmazottak, illetve a magánszférában dolgozók számára egyaránt 750 lejes (tehát mintegy 50 ezer forintnak megfelelő) minimálbért akarnak kiharcolni.
Kérik továbbá, hogy ne folytatódjanak az elbocsátások, a munkatörvénykönyv maradjon a jelenlegi formájában, ne kerüljön sor az egyéni, ágazati, illetve az országos szintű munkaszerződések megszüntetésére. A tiltakozók a napokban megszavazott egységes nyugdíjtörvény ellen is felemelik hangjukat, főleg az ellen, hogy 2030-tól a nőknek és férfiaknak egyaránt 65 év lesz a nyugdíjkorhatár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik