Nagyvilág

A sarkvidék jövőjét tervezgetik

Az Északi-sarkvidéken folytatott nemzetközi együttműködésről kezdődött tanácskozás szerdán Moszkvában 15 ország több mint 300 tudósának és politikusának részvételével.

A fórum részvevői között van Olaf Ragnar Grimsson izlandi államfő, Albert monacói herceg, és Michel Rocard volt francia miniszterelnök, jelenleg országának a sarkvidék ügyeivel foglalkozó különleges megbízatású nagykövete. Az értekezleten Alekszandr Bedrickij, az orosz államfő klímaváltozással kapcsolatos kérdésekben illetékes tanácsadója elmondta, hogy az utóbbi száz évben az orosz sarkvidéken az átlaghőmérséklet kétszer annyit emelkedett, mint az egész Földön. „Az Északi-sarkvidék ebből a szempontból a világ egyik legsebezhetőbb területe” – állapította meg.
A szakértő szerint a sarkvidéki jég olvadásának hátrányos és előnyös hatásai is vannak az orosz gazdaság számára. Emlékeztetett rá, hogy a nemzeti össztermék (GDP) 11 és az export 22 százalékát termelik meg a sarkkörön túli oroszországi területeken, noha az ország lakosságának csak a 1,5 százaléka él ott. Olaf Orheim, a Nemzetközi Sarki Év norvég irányító bizottságának elnöke javasolta, hogy hozzanak létre minden érdekelt ország számára hozzáférhető egységes globális adatbázist az Északi-sarkvidékről.

Olaf Ragnar Grimsson izlandi elnök újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy elmúlt az a hidegháborús időszak, amikor az Északi-sarkvidék területi követelések okozta feszültségek színtere volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik