Nagyvilág

Obama: Amerika elviselne egy újabb 9/11-et

Az amerikai elnök szerint az Egyesült Államok képes lenne feldolgozni egy újabb terrortámadást.

Obama szerint mindent meg kell tenni egy újabb merénylet megakadályozása érdekében, ugyanakkor az Egyesült Államok a 9/11-es támadást is feldolgozta, sőt a merénylet megerősítette a nemzetet.

Az amerikai elnök ezt Bob Woodward, a Washington Post legendás újságírójának legújabb, „Obama háborúi” c. könyvében nyilatkozta. A jövő hét hétfőn megjelenő könyv rávilágít az Obama-adminisztráció, illetve az amerikai katonai vezetés közötti ellentétekre, illetve eddig nem ismert részletekről is beszámol az afganisztáni offenzívával kapcsolatban.

A Watergate-botrány idején híressé vált oknyomozó újságíró könyve szerint Barack Obama már hivatalba lépése után leszögezte, hogy nem kíván tíz éves elkötelezettséget vállalni Afganisztánban. Az elnök ezért egy kivonulási stratégia megalkotására kérte katonai tanácsadóit, akik viszont ehelyett újabb csapaterősítést javasoltak.

A könyv emellett – többek között – lerántja a leplet, egy a CIA által működtetett, 3000 fős afgán katonai egységről, amelynek magasan képzett katonái Pakisztánban hajtanak végre titkos akciókat az al-Kaida, illetve a tálibok ellen. Woodward könyvéből az is kiderül, hogy Hamid Karzai afgán elnök mániás depresszióban szenved.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik