Nagyvilág

Korlátozottan, de valószínűleg maradnak a szlovák nyelvtörvény szankciói

A szlovák kormányfő szerint korlátozott mértékben, de valószínűleg megmaradnak az államnyelvtörvényben azok a szankciók, amelyeket a jogszabály megsértésért vezetett be a Robert Fico vezette kormányzat, ugyanakkor el akarják törölni a kettős állampolgársággal kapcsolatos szlovák törvényt.

„Egyetértés van abban, hogy ami a közérdekű információkat, az alapvető szolgáltatások elérhetőségét érintő információkat vagy az életveszélyre figyelmezető információkat illeti, szükség van a büntetésekre a törvénysértések miatt” – jelentette ki Iveta Radicová szerdán délelőtt Pozsonyban, amikor ismertette az éjjeli koalíciós tanácskozás eredményeit.

Az államnyelvről elfogadott, sokat vitatott jogszabály módosításának részleteiben a koalíció még nem egyezett meg, de folytatja az egyeztetéseket. „A pártok képviselőinek egy hete van arra, hogy megegyezzenek a részletekben” – tette hozzá Radicová.

A Bugár Béla vezette Híd párt a szankciók teljes eltörlését szorgalmazza. A liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) csak akkor nyúlna a szankciókhoz, ha az érintettek a hivatalos felszólítás után sem szüntetnék meg a törvénysértést.

Nem hivatalos értesülések szerint a kormányzat kivenné a törvényből például azt a rendelékezést, miszerint az emlékművek, emléktáblák szövegét a minisztériumnak kell jóváhagynia. Megszüntetnék a nemzetiségi iskolákban a kötelező kétnyelvű dokumentációt is. A jövőben a közlekedési tárca, a posta és a távközlési szféra, valamint a nem állami tűzoltó egységek alkalmazottainak nem lenne kötelező az államnyelv használata. Eltörölnék a szankciókat az időszaki kulturális kiadványoknál, a múzeumok, galériák, könyvtárak, mozik időszaki kiadványinál, programfüzeteinél.

A Budapest és Pozsony hivatalos viszonyában is komoly feszültséget okozó államnyelvtörvény módosításáról eredetileg szerdán kívánt tárgyalni a szlovák kormány, de ezt a témát végül is nem tűzték napirendre.

Szóba került a kettős állampolgárság ügye is. Radicová kijelentette, hogy kormánya a jelenleg hatályos, a korábbi kormány által szintén nemrégiben módosított szlovák jogszabályt meg kívánja szüntetni. A korábbi döntés szerint az a szlovák állampolgár, aki önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti eredeti, tehát szlovák állampolgárságát. Ha az idegen állampolgárság felvételét nem ismeri be, büntetésnek teszi ki magát.

A Robert Fico által keresztülvitt jogszabály-módosítás válasz volt a határon túli magyarok magyar állampolgárságát megkönnyítő budapesti lépésre. Az új szlovák kormánykoalíció egyetért abban, hogy a törvény rossz, s meg kell változtatni. Hogy hogyan, arról egyelőre nincsenek pontos információk, csak eltérő vélemények.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik