Nagyvilág

Durva jogsértés a romák kitoloncolása a román parlament szerint

A román parlament nyilatkozatban ítélte el a romák kitoloncolását Franciaországból.

A román parlament két háza – a képviselőház és a szenátus – egyhangú szavazással elfogadott dokumentumában aggodalmát fejezte ki a cigány származású román állampolgárok csoportjai ellen hozott intézkedések miatt, amelyek keretében az érintetteket kiutasították vagy hazatoloncolták, illetve diszkriminatív módon biometrikus adatokat gyűjtöttek róluk.

Ezek az intézkedések a nyilatkozat elfogadói szerint nyilvánvalóan ellentétben állnak az Európai Unió dokumentumaiban, az Európai Unió Alapjogi Chartájában és az Emberi Jogok Európai Egyezményében lefektetett elvekkel.

A román parlament emlékeztet: az Európai Unió az államok és állampolgárok olyan közössége, amely a demokratikus értékeken alapul, mint amilyen a türelem, a mássághoz való jog, a kulturális és etnikai sokszínűség, a vallásszabadság tiszteletben tartása, az etnikai megkülönböztetés elutasítása.

A parlament szükségesnek látja, hogy a mostanihoz hasonló válsághelyzetek kialakulásakor a román hatóságok azonnal és magas szinten reagáljanak, gyors megoldásokat keressenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik