Nagyvilág

Soros a romák támogatására szólította fel az EU-t

Soros György sürgette az Európai Uniót, hogy nyújtson anyagi támogatást a "társadalmi kirekesztés legsúlyosabb ügyének" rendezéséhez.

A magyar születésű amerikai üzletember, akinek Nyitott Társadalom Alapítványa 150 millió dollárt költött az utóbbi negyed évszázad során a romák jogainak előmozdítására, úgy véli, hogy az európai kormányok sokáig tudomást sem vettek a több mint 10 millió cigány helyzetéről. Az évszázadokra visszanyúló hátrányos megkülönböztetés miatt afféle páriákká váltak, alig jutottak hozzá az oktatáshoz és a munkához, s ezáltal könnyű célponttá váltak az európai szélsőjobboldali politikusok szemében, miközben a gazdasági válság és a növekvő munkanélküliség elégedetlenséget váltott ki a társadalomban.

A milliárdos üzletember felszólította Nicolas Sarkozy francia elnököt, hogy állítsa le a kitoloncolásokat, amelyek Soros szerint egyértelműen megsértik az etnikai diszkriminációt tiltó uniós törvényeket. Franciaország az év eleje óta több mint nyolcezer romát utasított ki, arra hivatkozva, hogy egyes engedély nélkül felhúzott táborok a bűnözés melegágyává váltak.

“Nagyon remélem, hogy az Európai Unió kidolgozza a romákra vonatkozó politikáját, amelynek középpontjába az integrációját helyezi… Ehhez már megvan a pénz” – fejtette ki a Reutersnek adott nyilatkozatában Soros György, aki a francia kormányhoz hasonlóan azt javasolja, hogy az unió mintegy 20 milliárd eurós strukturális alapjaiból kell pénzt fordítani a cigányok oktatására és társadalmi beilleszkedésének segítésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik