Nagyvilág

Herta Müller újabb könyvvel sokkol

A Romániában született Nobel-díjas német írónő, Herta Müller legújabb könyvében nyilvánosságra hozta barátjának, Oskar Pastiornak a securitatés dossziéit, melyből kiderült: a költő közel egy évtizeden keresztül a román titkosszolgálat besúgója volt. A regény Atemschaukel (Lélegzethinta) címmel jelent meg.

A borzongás fogott el, amikor a dologról tudomást szereztem – nyilatkozta Müller, átnézve Pastior iratait. Csak azt sajnálom, hogy nincs már alkalmam meggyőzni őt, hogy nézze meg az egykori dokumentumokat maga is, és vallja meg mindazt, amit oly mélyen eltitkolt élete során – idézi az írónő szavait a globusz.net az Adevarul című romániai napilapra hivatkozva.

Oskar Pastior 1927-ben született Nagyszebenben. 1945-ben, mint népi németet, anyjával együtt a szovjet hatóságok a Szovjetunióba deportálták munkaszolgálatra, ahonnan csak 1949-ben tért vissza. Életélt állandó rettegés lengte be, többek között homoszexualitása miatt is.

A titkosszolgálat 1961-ben szervezte be, kényszerű kapcsolatuk 1968-ig tartott, amikor Pastiornak sikerült nyugatra menekülnie. Frankfurtban telepedett le.

Miután Müllernek is sikerült emigrálnia, barátságukat ismét felelevenítették, de Pastior soha nem volt hajlandó bevallani kapcsolatát a Securitatével. Az 1989-es események után sem kérte ki iratait a román titkos archívumokat felügyelő intézménytől, a CNSA-tól. 2006-ban, 78 éves korában hunyt el Frankfurtban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik