Nagyvilág

Olmert: Washington százezer palesztin befogadását ígérte

Ehud Olmert volt izraeli kormányfő közölte: hivatali idejében Washington százezer palesztin menekült befogadását ígérte arra az esetre, ha sikerül megkötni a közel-keleti békemegállapodást.

Olmert a palesztin és izraeli szakértőkből, egykori diplomatákból és kormányhivatalnokokból álló csoport, a Genfi Kezdeményezés tel-avivi konferenciájának fő előadója volt. Mint mondta: amikor miniszterelnök volt, megállapodott az amerikaiakkal abban, hogy egy békemegállapodás keretében százezer palesztin menekült kapna amerikai állampolgárságot, Mahmúd Abbász palesztin elnökkel pedig abban, hogy a megállapodás keretében Izraelnek viszont csak egy minimális számú, 20 ezernél kevesebb palesztint kellene befogadnia.

“Ha sikerült volna megkötni a békemegállapodást, az megváltoztatta volna a világ térképét és az egész Közel-Keletét. De nem mi vagyunk a hibásak azért, hogy nem sikerült. Ha nincs megállapodás, akkor az azért van, mert a palesztinok nem voltak hajlandók megtenni azt az egy lépést, amelyet mi megtettünk.” – mondta.

Olmert kormánya 2007 novembere és 2008 decembere között folytatott béketárgyalásokat a palesztinokkal. A menekültek kérdése mindig az egyik legkényesebb téma volt a közel-keleti tárgyalásokon, így van ez a szeptember 2-a óta folyó közvetlen tárgyalásokon is. Izrael 1948-as megalapításakor mintegy 700 ezer arab menekült el otthonából. Ma ők leszármazottaikkal együtt mintegy 4,7 millióan vannak. A palesztinok azt akarják, hogy Izrael ismerje el “jogukat a visszatérésre”, Izrael viszont elutasítja ezt, és azt mondja, hogy a majdani palesztin állam állampolgárai kell hogy legyenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik