Nagyvilág

Kibékült Merkel és Sarkozy

Újra szent a béke a francia köztársasági elnök és a német kancellár között, a két politikus hétfői New York-i találkozójukon rendezték a németországi roma-telepek állítólagos kiürítéséről szóló vitájukat.

Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár a szegénységellenes ENSZ csúcstalálkozón szakítottak időt kétoldalú tárgyalásukra. Ezen visszatértek Sarkozynek korábbi nyilatkozatára, miszerint Merkel azt mondta neki, hogy küszöbön áll németországi roma telepek kiürítése is – amelyet Berlin utóbb határozottan cáfolt.

Mostani találkozójukon – Merkel szóvivője szerint – csupán egy percet szenteltek a kérdésnek, amelyet lezártnak tekintenek. Az Elysee-palota azt közölte, hogy a két politikust “meglepte” az a “vitára kihegyezett” sajtóvisszhang, amely az elnöknek a múlt heti EU csúcstalálkozón elhangzott kijelentéseivel foglalkozott. Ez “nevetséges és alaptalan” volt – hangzik a közlemény.

A francia kormány támadások kereszttüzébe került a romák Bulgáriába és Romániába történt tömeges hazazsuppolása miatt, elsősorban az Európai Bizottság és az Európai Parlament, de saját hazai ellenzéke is támadja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik