Nagyvilág

Ahmadinezsád: Iráné a jövő

Az iráni elnök kijelentette, hogy Iráné a jövő, s arra ösztökélte az Egyesült Államokat, hogy ismerje el a perzsa állam jelentős szerepét a világban.

Mahmúd Ahmadinezsád helyi idő szerint vasárnap adott egyórás interjút az AP hírügynökségnek New Yorkban, ahová aznap érkezett, hogy részt vegyen az ENSZ éves közgyűlésén.
Az államfő ismét hangsúlyozta, hogy országa nem akar atomfegyverhez jutni, csak békés és atomfegyverektől mentes világra törekszik. Kitért ugyanakkor az elől a kérdés elől, hogy Teherán felújítja-e a tárgyalásokat vitatott nukleáris programjáról, s újfent azt hangoztatta, hogy a kormányára emiatt kirótt szankcióknak semmi hatásuk sem lesz.

“Az Egyesült Államok kormányzatának (…) el kell ismernie, hogy Irán nagyhatalom” – mondta. “Emellett emberi erőnek és kulturális hatalomnak, ilyenformán pedig más nemzetek barátjának tekintjük magunkat. Sohasem törekedtünk mások fölötti uralomra vagy bármely más ország jogainak a megsértésére”.

“Akik ragaszkodnak a velünk szembeni ellenségességhez, azok megölik, elpusztítják a lehetőséget, hogy barátok legyünk a jövőben, ami sajnálatos, mert világos, hogy Iráné a jövő, s az ellenségeskedések nem vezetnek sehová” – folytatta.
Ahmadinezsád nyugodtnak és magabiztosnak tűnt hetedik egyesült államokbeli útján. Elhárította a kérdéseket egyebek közt az iráni ellenzéki erőkre mért súlyos csapásokról is azt követően, hogy az elnök tavaly erősen vitatott lefolyású választáson jutott ismét hatalomra. Nem szólt arról sem, hogy sok újságot bezártak.

Az elnök szerint Irán szabadabb, mint néhány más ország. “Úgy gondolom, Iránban senki sem veszíti el az állását azért, mert a véleményét tükröző kijelentést tesz. (…) E szempontból Iránban sokkal jobb a helyzet, mint a világ sok más részén” – hangoztatta.

Ahmadinezsád állítása szerint a nemzetközi nukleáris ellenőrök sohasem találtak bizonyítékot arra, hogy Teherán atombomba előállítására törekszik. “Nem félünk az atomfegyverektől – jelentette ki. “A helyzet az, hogy ha tényleg elő akarnánk állítani egy atombombát, akkor elég bátrak lennénk hozzá, hogy megmondjuk. De sohasem teszünk ilyet. Azt mondjuk, hogy az atomfegyverkészleteket (világszerte) meg is kell semmisíteni”.
Júliusban az iráni elnök azt közölte, hogy a “hatok” (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország) tárgyalásai szeptember elején kezdődnek. Azóta már több alkalommal megkérdezték tőle, hogy Irán részt vesz-e azokon, de ő kitérő válaszokat adott.

Mint mondta, Irán választ vár ugyanakkor számos kérdésre, amelyeket a hatokhoz intézett. Köztük van az is, hogy “mi a csoport véleménye a cionista rezsim (Izrael) birtokában lévő atomfegyverekről”. (Izrael nem hajlandó megerősíteni, hogy nukleáris fegyverei vannak.) “A válaszuk nem gátolja meg a tárgyalások felújítását, de minden bizonnyal meghatározza majd azok keretét” – tette hozzá Ahmadinezsád.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik