Nagyvilág

Visszakaphatják a vajdaságiak az anyakönyveiket

Irinej szerb pátriárka is szorgalmazza a szerbiai katolikus és protestáns egyházi anyakönyvek visszaszolgáltatását. Az anyakönyvek segíthetnek a magyar származás, ezáltal a magyar állampolgárságra való jogosultság bizonyításában.

A szerb ortodox egyház vezetője megbeszélésük után a hivatalos programtól eltérve tájékoztatta a szerbiai sajtót, és hitet tett az anyakönyvek visszaszolgáltatása mellett – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szombaton, kétnapos szerbiai látogatása végén.

Előző nap Semjén Zsolt Belgrádban megállapodott Svetozar Ciplic szerb kisebbségügyi miniszterrel a szocializmus időszakában a – jelentős részben magyar hívőkkel rendelkező – szerbiai történelmi egyházaktól elvett anyakönyvek visszaszolgáltatásáról. Az okiratok segíthetnek a magyar származás és ezen keresztül a magyar állampolgárságra való jogosultság bizonyításában.

Az anyakönyveknek az egyházak részére való visszaszolgáltatását a magyarországi – szentendrei – szerb ortodox püspök is sürgette; elmondta, hogy a hasonló iratok Magyarországon már visszakerültek az államtól az ottani szerb ortodox egyházhoz.

Semjén Zsolt szombaton a Vajdaságban találkozott a szerbiai magyar katolikus, református és evangélikus püspökökkel. Este Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével és Korhecz Tamással, a szerbiai kisebbségi autonómia legfőbb szervének, a Magyar Nemzeti Tanácsnak (MNT) az elnökével tárgyalt.

A megbeszéléseken többek között szó volt a Szülőföld Alap különféle támogatási formáiról és a kettős állampolgársággal kapcsolatos kérdésekről. Az Országgyűlés tavasszal fogadta el az állampolgársági törvény módosítását, amelynek révén a Magyarországgal szomszédos országokban élő magyarok az eddiginél könnyebben szerezhetnek magyar állampolgárságot. A módosítás augusztus 20-án lépett hatályba, és az új szabályokat a január 1-je után induló eljárásokban kell alkalmazni.

Semjén Zsolt elmondta, várhatóan a Vajdaságban is sokan fognak jelentkezni a magyar állampolgárságért. „Nyilván az elején óriási zsúfoltság lesz” – mondta, de hozzátette, igyekeznek megszervezni a helyi magyarság bevonásával, hogy minél inkább zökkenőmentes legyen az ügyintézés. Tárgyalt arról a vajdasági magyar vezetőkkel, hogyan segíthetne az MNT vagy az egyházak, például a szükséges papírok kitöltésében. A célunk, hogy minél többen kérjék a magyar állampolgárságot – mondta a magyar miniszterelnök-helyettes, a nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik