Nagyvilág

Újabb tüntetések, összetűzések Kasmírban

Kasmír indiai fennhatóság alatt álló részén a rendfenntartó erőkkel való összetűzésekben legalább egy muszlim tüntető meghalt.

A terület közigazgatási székhelyén, Szrinagarban több ezer muzulmán tüntető vonult fel India-ellenes, függetlenségi jelszavakkal, és csapott össze a rendőrökkel és katonákkal. A rendfenntartó erők a város déli részén nyitottak tüzet a köveket hajigáló tüntetőkre.

Kasmírban harmadik hónapja heves zavargások vannak, s Újdelhi pénteken katonai erősítéseket vezényelt a térségbe. A csapatok a helyi rendőrséget és félkatonai szerveket segítik majd a muzulmán tüntetők ellen.

Szemtanúk szerint katonák tűntek fel Szrinagarban a repülőtér felé vezető úton, és két másik település lakosai is beszámoltak a csapaterősítés érkezéséről. Vasárnap óta kijárási tilalom van érvényben a területen.

A tiltakozási hullámot az váltotta ki, hogy június 11-én egy, a terület elszakadását követelő tüntetésen a rendőrök megöltek egy 17 éves fiatalt. A három hónapja tartó tiltakozásoknak már több mint száz polgári halálos áldozatuk van, többségük az indiai rendőrök lövéseitől vesztette életét. Egy rendőr is meghalt a zavargásokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik